Koje su potencijalne opasnosti masaže?

by | 10 svibnja, 2022
opasnosti masaže

Mnoge je šokirala vijest da je Vidoje Ristović, suprug voditeljice Nikoline Pišek, preminuo u 44. godini života. Kako prenose mediji, Vidoje se na masaži požalio da mu je loše, a nedugo nakon masaže je preminuo. Točan uzrok smrti u trenutku pisanja ovog teksta nije poznat, no pretpostavlja se da je u pitanju srčani udar.

U svjetlu ovih događaja, zanimalo nas je imaju li masaže kontraindikacije i mogu li biti opasne po zdravlje? U nastavku vam otkrivamo i što smo saznali.

Potencijalne opasnosti masaže

Prema riječima stručnjaka, masaža može imati lokalne kontraindikacije. To znači da bi trebalo izbjegavati određena područja u slučaju: posjekotina i otvorenih rana, modrica, proširenih vena, opekotina, nekih kožnih bolesti i prijeloma.

Druge kontraindikacije su specifične.

Kad treba izbjegavati masaže?

Groznica

Svaki put kad imate groznicu ili ste prehlađeni, ne biste trebali ići na masažu. Masaža utječe na cirkulaciju koja može pogoršati infekciju u samom organizmu.

Začepljenja krvnih žila

Tijekom masaže, krvne žile se opuštaju, a to može biti opasno ako da imate trombove ili ugruške. Tijekom masaže, ugrušak se može otpustiti i pomaknuti na mozak, pluća ili srce.

Trudnoća

Ako vam liječnik nije preporučio prenatalnu masažu, trudnice ne bi trebale ići na masaže. Ovo je posebno rizično u prva tri mjeseca trudnoće.

Bolesti bubrega ili jetre

Ako ne fukncioniraju kako treba, masaža može naštetiti bubrezima i jetri. Ovo se događa jer se masažom povećava protok krvi, a samim time se povećava i proces izbacivanja štetnih tvari iz organizma.

Visok krvni tlak

Kako smo već napomenuli, masaže povećavaju protok krvi kroz tijelo, pa ako imate povišen krvni tlak, masaža bi mogla pogoršati vaše stanje.

Pročitajte: Učinkovitost valjaka za masažu lica – beauty ikona ili samo prolazni trend?

 

Tekst: lepotaizdravlje.rs
Foto: microgen/iStock/Getty Images Plus

Tagovi: