Učinkovitost valjaka za masažu lica – beauty ikona ili samo prolazni trend?

Vrlo popularni (i moramo priznati fotogenični) valjci od žada za masažu lica obećavaju anti-aging učinak i svjež izgled

by | 19 travnja, 2021

Valjci od žada prije nekoliko su godina bili sastavni dio gotovo svake fotografije popularnih beauty Instagrama, i još su uvijek uobičajeni dio mnogih rutina njege kože. Pretraga #jaderoller na Instagramu pokazuje više 175 000 postova. No, je li ipak riječ o preuveličanoj pompi?

Iako na prvi pogled alat djeluje zbunjujuće i, skeptici bi rekli, nalik je nekoj izmišljotini koja ima namjeru zarade bez ikakvih realnih učinaka, činjenica je ta da je valjak od žada duboko ukorijenjen u povijest – koristili su se za masažu lica prije nekoliko tisuća godina kao dio rituala istočne medicine. Tada su ih koristili i kako bi istjerali negativne misli i uravnotežuje vaš “chi”, a danas se najviše promovira kao jutarnji ili večernji ritual koji ima sličan učinak – uz beneficij lijepe kože lica. Jedan od najčešće spominjanih efekata je taj da aktiviraju limfnu drenažu u licu vršeći pritisak na limfni sustav tako da višak tekućine teče prema van. Iz tog je razloga vrlo važno paziti na koji način odrađujete tu rutinu.

Prijedlog je da počnete od sredine brade, kotrljajući ga prema uhu. Zatim pomaknite valjak prema boku usta i ponovite. Ponovite, počevši ovaj put sa strane nosa. Zarolajte ga ispod oka, pomičući ga vodoravno prema sljepoočnici i ponovite na kapku. Na čelu ga namotajte s obrva na liniju kose. Zatim ga razvaljajte vodoravno prema sljepoočnici. Na kraju ponovite s druge strane lica – i voilà – svjež izgled i blistav sjaj. Uz to, obećavaju da dugoročno doprinose uklanjanju toksina i smanjenju vidljivosti bora. No, nije ipak tako jednostavno.

Masaža lica valjkom ima određene beneficije – njome se prodire dublje u tkivo kože kako bi se opustili mišići i ublažila napetost. Pojačavaju cirkulaciju, zbog čega se dobije ružičasti ton i sjaj, a trenutno nam ostavlja dojam i zategnutije kože. No, dugoročno, koža i dalje mijenja svoj oblik jer mišići na licu, koliko god ga mi masirali ili valjali, opadaju. Iako ovakvi rituali pojačavaju cirkulaciju i stanicama kože donose svježu krv i nove hranjive sastojke, valjak od žada nije svemoguć, tako da ne možete očekivati od njega da će vam zagladiti borice. Ali isto tako, nije potpuno bezazlen i ako se koristi ispravno, ima zapravo dobar učinak. I odlično je to što su malen i jednostavan alat koji će vam malo ohladiti lice i opustiti vas prije sastanka ili odlaska na spavanje.

Foto: Content Pixie, Jhon Vivas/Unsplash