Kako spriječiti guljenje kože nakon što izgorite?

by | 8 travnja, 2021

Nije nikako za pohvaliti se, ali gotovo svima nam se barem jednom u životu dogodilo da smo zaspali na plaži, nismo obnovili zalihu faktora i koža nam je završila crvena i izgorena. Budući da je ljeto sve bliže, bitno je da se pripremimo na vrijeme i još jednom ukažemo na važnost korištena zaštitnog faktora ili, ako vam se omakne, barem da znate što učiniti.

Uz to uvijek idu i oni popratni detalji kao što su svrbež, bol, pa čak i guljenje kože, koje može biti jako iritantno jer traje danima i ostavlja mrlje po tijelu. U principu, to guljenje kože jest rješavanje one stare, odumrle koja ne služi više ničemu te “nicanje” nove, no svakom opeklinom, koža nam ostaje oštećena bez obzira na to što će se stara oguliti. I baš zato dolazimo do pitanja – kako se pobrinuti za to da nakon što izgorimo, nemamo proces guljenja kože? (Pročitajte: ZF kreme za sunčanje su kancerogene – mit ili istina?)

U principu, to je proces koji ćete teško spriječiti, no možete poduzeti korake koji će barem ublažiti guljenje kože i svesti ga na minimum:

Prije svega, izbjegavajte sunce potpuno dok vam se koža obnavlja kako ne biste napravili još više štete sada dok vam je koža najranjivija.

Hidratacija je nužna. I iznutra i izvana. Budući da vam je koža u ovoj situaciji ekstremno isušena, vrijeme je da posegnete za losionom za tijelo koji ne sadrži parfeme i hidratizirate svoju kožu. Izbjegavajte proizvode s parfemima i alkoholom jer vas oni mogu dodatno iziritirati. Naša preporuka je Eucerin krema-gel za njegu kože nakon sunčanja. (Pročitajte: Ovo je sve što trebate znati o proizvodima za samotamnjenje)

Ako vam ostaju otvorene rane na dijelovima na kojima ste izgorjeli, vrijeme je da otiđete liječniku, a ne da samoinicijativno nanosite proizvode na kožu koji vam mogu dodatno pogoršati stanje.

Foto: Unsplash