Ovo je sve što trebate znati o proizvodima za samotamnjenje

by | 5 travnja, 2021

Budući da smo svjesni kako osunčani ten čini naše tijelo privlačnijim, nesavršenosti na koži gotovo nevidljivima, noge prividno dužima, a oči i usne izražajnijima, vrijeme je da “stanemo na loptu” te prestanemo trošiti novac na solarij i izlagati se suncu za postizanje željene preplanulosti.

Kad je riječ o proizvodima za samotamnjenje, postoji rizik od loših sastojaka i štetnih kemikalija, no generalno su kreme za samotamnjenje zdravije nego izravno izlaganje svijetle puti jakom suncu. Važno je samo izabrati proizvod na prirodnoj bazi jer oni komercijalni (i cjenovno povoljni) često sadrže štetne sastojke poput parabena.

Prirodnija krema za samotamnjenje sadrži DHA (dokosaheksenoičnu kiselinu) ili eritrulozu, koje su zapravo molekule šećera i bezopasne su jer ih naš organizam i sâm proizvodi. Sigurnost proizvoda odnosi se samo na kreme i losione, dok tretmani samotamnjenja sprejem u kozmetičkim salonima nisu toliko kontrolirani.

Krema za samotamnjenje ima kratkotrajno djelovanje jer će obojiti površinski sloj kože koji se stalno obnavlja i čisti. Tamna boja će stoga trajati od nekoliko dana do maksimalno tjedan dana uz pranje blagim sredstvom za tuširanje. Također je potrebno pripremiti kožu za nanošenje proizvoda za samotamnjenje kako biste izbjegli neravnomjerno nanošenje i smanjili pojavu tamnih mrlja ili vidljivih prijelaza.

Koraci koji će smanjiti mogućnost neravnomjerne pokrivenosti

1. Sve potrebne tretmane napravite prije nanošenja kreme za samotamnjenje. Bilo da se radi o depilaciji, manikuri, brijanju nogu ili odlasku frizeru, sve što ste naumili – napravite prije nanošenja kreme za samotamnjenje kako je ne biste slučajno izblijedili.

2. Napravite piling cijelog tijela i posebnu pozornost obratite na suhe ili grube dijelove kože poput koljena, laktova, gležnjeva ili peti. Ako kremu za samotamnjenje nanesete na perutave i suhe dijelove kože, ostat će vam tamne mrlje čudnog izgleda. Izbjegavajte piling koji sadrži ulja.

3. Za piling lica koristite proizvode s AHA ili BHA kako biste uklonili odumrle stanice kože i osigurali ravnomjeran ten.

4. Nemojte se dugo kupati jer premekan gornji sloj kože nije pogodan za nanošenje. Nakon tuširanja i uklanjanja dlačica, dobro posušite kožu – prvo ručnikom, a zatim pričekajte još 10-ak minuta da biste bili potpuno suhi.

5. Obavezno hidratizirajte kožu laganim losionom, a posebno područje nosnica, koljena, laktova i drugih suhih dijelova kože. Hidratacija sprječava pretamnu ili narančastu boju kože.

6. Nanosite kremu kružnim pokretima, od nogu prema gore, a ruke ostavite za kraj. Pričekajte nakon nanošenja barem šest sati prije tuširanja te 20 minuta nakon nanošenja prije nego što se odjenete kako ne biste prenijeli kremu na odjeću.

Kod nanošenja kreme za samotamnjenje dolazi do reakcije DHA s proteinima i aminokiselinama iz kože, što dovodi do promjene boje na koži. Ovisno o postotku DHA, toliko će doći do promjene boje. Kremu za samotamnjenje uvijek birajte prema boji vaše kože, a ne prema željenom rezultatu jer ćete tako dobiti pretamnu i neskladnu boju. Proizvodi za samotamnjenje tijela ne odgovaraju koži lica – za lice trebate poseban proizvod. Ako se ne možete odlučiti koja nijansa vam odgovara, bolje je uzeti svjetliju jer uvijek možete nanijeti dva sloja u slučaju da vam se pokaže presvijetlom. Pretamnu kremu teško je ukloniti jednom kad se boja uhvati. Također, koristite kreme za lice i tijelo s istim postotkom DHA kako ne biste dobili različite nijanse.

Foto: Unsplash