Trećina oboljelih od koronavirusa razvije mentalne ili neurološke probleme, pokazala je studija

by | 8 travnja, 2021
mentalno zdravlje korona

Još prošle godine tema mentalnih problema uzrokovanih koronavirusom bila je na dnevnom redu i provodila su se istraživanja koja su potvrđivala da trećina oboljelih od virusa COVID-19 razviju mentalne ili neurološke probleme u šest mjeseci nakon oboljenja. O ovoj temi pisali smo vam i mi, no sada su poznati i novi podaci.

Novo istraživanje koje je izašlo u The Lancet Psychiatry potvrdilo je još jednom iste navode o kojima se već neko vrijeme govori, no ovaj put provedene na 81 000 000 pacijenata diljem SAD-a, od kojih je 236 379 osoba koji su preboljeli COVID-19 potvrđeno da ima razvijene određene psihološke ili neurološke probleme. Riječ je o naglim promjenama raspoloženja, anksioznosti, nesanici, demenciji, pa čak i moždanom udaru.

Također, pacijenti koji su preboljeli COVID-19 imaju veću šansu doživjeti takve zdravstvene probleme nego bilo koji pacijenti koji imaju respiratorne bolesti drukčije od koronavirusa. Naravno, ovo se ne odnosi na sve COVID-19 slučajeve, nego većinom na one koji su bili hospitalizirani ili imali intenzivnu skrb. Primjerice, gotovo 50 posto pacijenata koji su bili na odjelu intenzivne skrbi razvili bi u roku od šest mjeseci neuropsihijatrijsku bolest, pri čemu je njih 25 posto prvi put u životu primilo takvu dijagnozu), a pacijenti kojima je tijekom bolesti dijagnosticirana encefalopatija, teško stanje mozga, bili su u najvećem riziku.

Autori ovog istraživanja ne mogu sto posto potvrditi da je COVID-19 povezan s ovim neurološkim stanjima, no na što aludiraju je to da oni koji su preživjeli teško stanje bolesti i životno ugrožavajuću traumu mogu svakako doprinijeti razvoju psihičkih stanja.

Zapravo, poklapa se s onim što već znamo o virusu COVID-19 i potencijalu da izazove neurološke probleme i druge dugotrajne simptome. Još jedno nedavno istraživanje, objavljeno u listopadu 2020., promatralo je više od 500 hospitaliziranih bolesnika s virusom COVID-19 i otkrila da su neurološki simptomi među njima česti. Od onih hospitaliziranih sudionika, njih 82 posto iskusilo je neurološke simptome do kraja bolesti, ozbiljne od glavobolje i vrtoglavice do encefalopatije. I bez obzira na to što su preboljeli bolest, naknadno se javljaju zbog gubitka pamćenja, poteškoća u koncentraciji, nesanice i anksioznosti.

Još uvijek postoji puno neodgovorenih pitanja o povezanosti koronavirusa i mentalnih poteškoća koje uzrokuje, ali nužno je da se bolest shvati ozbiljno jer još uvijek nije dovoljno istražena.

Foto: Unsplash