Kako pregledati madeže i prevenirati melanom?

by | 26 svibnja, 2021

S obzirom na to da sve više vremena provodimo vani na suncu, konstantna zaštita od sunčevih zraka je nužna, zbog brojnih opasnosti po našu kožu koje itekako možemo prevenirati.

Izlaganje ultraljubičastim zrakama pod sunčevim svjetlom može biti kobno kod nekih osoba koje imaju nepravilne oblike madeža, tj. potencijal da razviju melanom, najčešći i najpoznatiji oblik raka kože. Kako bi se eventualne nepravilnosti otkrile na vrijeme, treba biti svjestan ovih opasnosti i vršiti redovite samopreglede. Budući da nam je teško pregledati sve dijelove tijela temeljito, najbolje je zamoliti nekoga za pomoć te uzvratiti uslugu.

U potrazi za rizičnim mrljama na svojoj ili partnerovoj koži, trebaju se tražiti određene karakteristike. Za lakše praćenje promjena, možete se poslužiti takozvanom Abecedom melanoma:
• Asymmetry – asimetrija – sumnjivim se smatra madež nepravilnog, asimetričnog oblika i bizarnog izgleda.
• Border – rubovi – normalan madež ima jasne i pravilne rub, a kod onih koji se mijenjaju rub postaje nejasan i nepravilan.
• Color – boja – promjena boje je najalarmantniji znak, osobito ako madež postane tamnosmeđ, siv, crn, plavičast i ako ima više nijansi boja. Također je sumnjiv madež koji gubi boju, ima bjelkasta razrijeđena na svojoj površini ili bijeli prsten oko sebe (to je znak da postoji tendencija odbacivanja madeža i češće se javlja kod djece).
• Diameter – promjer – promjer do 6 milimetara smatra se normalnim, ali ako je uz ostale znake primjetan porast madeža, to može biti razlog za uznemirenost, odnosno za kirurško uklanjanje madeža.
• Evolution, elevation – promjena, uzdignuće – kada madež ili dio madeža naraste iznad razine kože, kao bradavica, to je razlog za sumnju na melanom. U sumnjivom madežu općenito nastaju promjene oblika, boje i veličine.
• Feeling – osjećaj – subjektivni doživljaj da neki madež svrbi, boli ili peče također može biti razlog da ga se smatra sumnjivim.

Primijetite li nešto od ovih indikatora ili niste sigurni je li madež opasan ili nije, najbolje je posavjetovati se s dermatologom kako bi se utvrdila točna dijagnoza. Postoje i aplikacije za pametne telefone koje navodno mogu prepoznati je li nešto na koži melanom ili nije, ali su poprilično nepouzdane i ne mogu zamijeniti stručnjaka ni u kom slučaju. Za pomoć u razlikovanju pogledajte video. Potrebno je pregledati cijelo tijelo i paziti da se neki dio ne izostavi, podignuti ruke i pregledati ih sa svih strana, ne zaboraviti stražnji dio vrata i tjeme, dlanove, leđa i stražnjicu te stopala i mjesta između nožnih prstiju.

Pročitajte: Što obavezno trebate znati prije kozmetičarskog tretmana?

Foto: Unsplash