Dijelovi tijela na koje sigurno zaboravljate nanijeti preparat sa zaštitnim faktorom

by | 24 svibnja, 2021

Kad je u pitanju zaštita kože od sunca, znamo da držimo moć u našim rukama samo s jednom bočicom nekakvog oblika zaštitnog faktora, šeširom, sunčanim naočalama i prozračnom odjećom koja će za vrijeme najjačeg sunca moći prekriti kožu.

I čak i ako redovito koristimo zaštitni faktor, konstantno ga zaboravljamo nanijeti na neka od ključnih područja na tijelu kao što su noge, ruke, vrh stopala, usne, uši ili čak tjeme. Naravno, teško je osigurati baš svaki dio tijela, ali krenite nekim redoslijedom kako bi bili sigurni da nešto nećete preskočiti. Prema istraživanjima dermatologa, neka od ovih mjesta gdje konstantno zaboravljamo nanijeti zaštitni faktor, upravo su i mjesta gdje se zna pojaviti karcinom kože. (Pročitajte: Dermatologinja nam otkriva kako pravilno zaštititi kožu od sunca i što napraviti ako izgorimo)

Dijelovi tijela na koje sigurno zaboravljate nanijeti preparat sa zaštitnim faktorom

Tjeme
Da, nećete stavljati kremu sa zaštitnim faktorom na kosu, ali ono što možete napraviti je potegnuti zaštitni faktor uz rub kose i nositi šešir ili kapu kada se nalazite na najjačem suncu. Ako se bojite da ćete zamastiti rub kose kremom, nanesite zaštitni faktor u spreju.

Kapci
Nemojte se bojati potegnuti zaštitni faktor i na oči kada ga već nanosite na ostatak lica. Budući da se na tom području često dosta znojimo, možda posegnite za zaštitnim faktorom u sticku ili nekim za osjetljivu kožu kojeg ćete redovito reaplicirati. Naravno, nemojte zaboraviti nanijeti ga i na obrve te nositi sunčane naočale.

(Pročitajte: 5 krema za lice sa zaštitnim faktorom koje vam neće izazvati nepoželjnu reakciju na licu)

Usne
Često zaboravljeno područje, a tako važno, s obzirom na to da ako se karcinom kože pojavi na usni, ponaša se agresivnije nego na drugim dijelovima tijela. Jednostavno kupite balzam za usne sa zaštitnim faktorom i to je sve.

Uši
Ne, kosa vam neće dovoljno zaštiti uši, pa je vrijeme da s lica produžite i na njih. Nije vam potreban poseban zaštitni faktor, bit će dovoljan onaj koji koristite i na licu. Također, šešir vam može biti od pomoći za ovaj dio tijela.

Vrat
Baš kao što vrijedi za sve proizvode koje stavljate na lice, produžite ih la vrat i dekolte. Osim što će se na njemu prvo vidjeti godine, u ovom slučaju, područje je tijela na koje će vam direktno ići sunce pa pripazite.

Ruke
Vrh ruku često može biti zaboravljen ili jednostavno ispran s njih, pa je djelovanje poništeno.

Vrh stopala
Posebno kad nosite sandale, svjesni smo da ne želite imati masna stopala, no, postoje i zaštitni faktori u spreju koji puno bolje upijaju i ne maste kožu, pa ih svakako nemojte zaboraviti.

Stražnja strana nogu – listovi
Jedno od najčešćih mjesta gdje nastaje melanom je upravo na listovima. Koristite minimalno zaštitni faktor 30 na tijelu i nemojte zaboraviti uvrstiti i noge u dio svoje rutine.

Foto: Unsplash