Kako pravilno prati i održavati menstrualne gaćice?

by | 14 lipnja, 2024
kako prati menstrualne gaćice

Pranje donjeg menstrualnog rublja, konkretno gaćica, može biti izazovno i vjerujemo da ste se već puno puta zapitali kako to pravilno učiniti, ali uz prave metode možete postići da i to rublje bude čisto i higijensko.

Menstrualne gaćice su dizajnirane da pružaju dodatnu zaštitu i udobnost tijekom menstruacije, ali kao i svako drugo rublje, zahtijevaju pravilno održavanje kako bi ostale higijenske i učinkovite.

Menstrualno donje rublje razlikuje se od običnog donjeg rublja jer je dizajnirano za upijanje menstrualne krv. Kada su menstruacije jače, preporuča se uz njih koristiti  proizvode kao što su menstrualne čašice, tamponi ili higijenski ulošci, jer pružaju dodatnu zaštitu.

Kako oprati donje rublje od menstrualne krvi?

Isperite u hladnoj vodi

Uvijek isperite donje rublje u hladnoj vodi nakon upotrebe dok voda ne postane bistra – rekao je stručnjak Sammy Wang za InStyle.

Dakle, prvi korak u uklanjanju mrlja od menstrualne krvi je da isperete donje rublje hladnom vodom. Topla voda može učiniti mrlju trajnijom što otežava njihovo uklanjanje.

Pripazite na to da ovo rublje odvojite od ostatka odjeće, to jest da ga ne stavljate zajedno.

Donje rublje za menstruaciju dizajnirano je za upijanje, upijanje i zadržavanje tekućine i napravljeno od nekoliko različitih slojeva tkanina s različitim svojstvima. Ti se slojevi i vrste tkanina mogu razlikovati od marke do robne marke, ali kako bi odjeća ostala u dobrom stanju, tretirajte donje rublje za menstruaciju  kao ‘osjetljivo’ i perite ih u mrežastim vrećicama za odjeću, hladnom vodom i izbjegavajte sušenje u stroju na visokim temperaturama – savjet je stručnjaka.

kako prati menstrualne gaćice

Namakanje

Ako su mrlje tvrdokorne, namočite gaćice u hladnoj vodi s malo dodanog blagog deterdženta ili bijelog octa. Ostavite ih da stoje nekoliko sati ili preko noći. Ocat može pomoći u razgradnji mrlja zbog svoje kiselosti.

Uvijek prvo provjerite upute na naljepnici za održavanje odjeće, ali općenito je najbolje prati u hladnoj vodi s deterdžentom za suzbijanje mrlja i mirisa.

Pranje u perilici

Izbjegavajte upotrebu omekšivača jer može smanjiti apsorpcijsku sposobnost tkanine. Isto tako , koristite deterdžente koji su namijenjeni za osjetljive tkanine kako biste izbjegli oštećenje gaćica i iritaciju kože, a omekšivač nemojte nikako koristiti.

Izrazito je bitno da redovito provjeravate i perete menstrualne gaćice kako biste spriječili nakupljanje mrlja i bakterija, ali je bitno i reagirati na vrijeme jer ako ih tako ostavite vrlo je moguće da će se miris proširiti. Nakon svakog nošenja trebali biste oprati donje rublje koje ste nosili (baš kao i obično donje rublje).

Preporuka je da ih perete na temperaturi od 30°-60°C.

Sušenje na zraku

Sušenje na zraku je najbolji način da se produži vijek trajanja menstrualnih gaćica. Ipak, obavezno pogledajte upute proizvođača jer kod nekih se one smiju stavljati u sušilicu.

Sunčeva svjetlost može pomoći u prirodnom izbjeljivanju preostalih mrlja i djelovati kao prirodni dezinficijens.

Detaljni koraci pranja:

  • Ispirite mrlju hladnom vodom dok voda ne postane bistra
  • Nanesite malu količinu tekućeg deterdženta izravno na mrlju i nježno istrljajte četkicom za zube s mekim vlaknima (ako vidite da je to potrebno)
  • Ostavite da odstoji 5-10 minuta prije strojnog pranja na hladnom s deterdžentom za suzbijanje mrlja i mirise. Ako ih ne perete odmah nakon ispiranja, ostavite ih da se skroz osuše na zraku.

Pranje menstrualnih gaćica zahtijeva pažnju i pravovremenu reakciju. Korištenjem hladne vode, blagih deterdženata, te namakanjem, možete učinkovito ukloniti mrlje i održavati svoje gaćice dugo vrijeme.

Nikako ne puštajte neoprano donje rublje da stoji danima,jako je bitno isprati donje rublje u hladnoj vodi nakon nošenja i nastaviti s ispiranjem dok voda ne postane bistra.

Kako postići da menstrualno rublje traje što dulje?

Mjesečničko donje rublje obično košta više od uobičajenih starih gaćica i dječačkih gaćica, pa ako izdvajate novac za to, trebali biste se pobrinuti da traje dulje od nekoliko nošenja. Zbog toga je važno istražiti materijale i upute za njegu za različite marke, kako biste bili sigurni da svoju odjeću perete ispravno.

Budući da različite marke koriste različite tkanine i konstrukcije, uvijek pogledajte oznaku za održavanje odjevnog predmeta, ali općenito, preporuča se ispiranje u hladnoj vodi nakon uporabe i tretiranje donjeg rublja kao ‘osjetljivog’ kada ga stavljate prati u perilicu.

Pročitajte: Savjeti i trikovi kako spriječiti neugodno trljanje bedara ljeti 

Foto: Ildar Abulkhanov, jacoblund iStock / Getty Images Plus via Getty Images