Svaki dan ga nanosite, a isušuje vaše usnice: Što biste trebali izbjegavati u balzamu za usne

I koje su formule idealne za zimu

by | 21 prosinca, 2022
Dobri i loši sastojci u balzamu za usne

Zima neupitno isušuje kožu, a posebno tanku kožu usana, koja je osjetljivija na vremenske (ne)prilike.

Za razliku od kože lica, usne nemaju žlijezde lojnice koje izlučuju sebum koji djeluje kao zaštitna barijera i štiti od različitih vanjskih utjecaja. Koža usana se sastoji od svega tri do pet slojeva u usporedbi s čak 16 slojeva kože lica. Usto, ima i nizak kapacitet zadržavanja vode. Zbog svega navedenog, usne su sklonije suhoći, pa lako postaju hrapave i pucaju, posebice zimi.

Kao glavni protulijek, mnogi ljudi nanose balzam za usne kako bi im vratili mekoću i vlagu. Vjerojatno i sami imate barem nekoliko balzama razbacanih po ladicama, neseseru ili radnom stolu. I za njima posežete svaki put kad vašim usnama treba hidriranje. No jeste li možda primijetile da su vam usne nakon korištenja balzama još suše?

Dobri i loši sastojci u balzamu za usne

Isušuje li vaš njegujući balzam vaše usne?

Ako osjećate da vam balzam isušuje usne, velika je vjerojatnost da to i čini. Ali to ne znači da će svi proizvodi učiniti isto. Mnogi balzami za usne, oni s odgovarajućim sastojcima – uljima, maslacima i vitaminima – mogu pomoći hidrirati usne, dok neke opcije, koje sadrže sastojke poput mentola ili mineralnih ulja mogu isušiti vaše usne.

Mnogi od ovih sastojaka isprva mogu pomoći jer ljušte odumrle stanice, ali da bi bio doista učinkovit, dobar balzam za usne mora se obračunati s baznim problemom, pružajući osjetljivoj koži usana dubinsku njegu, zaštitu i hidraciju.

Najučinkovitiji sastojci u balzamu za usne

Sljedeći put kada budete kupovali balzam za usne, potražite sastojke kao što su: pčelinji vosak, shea maslac, kokosovo, jojobino, suncokretovo ili maslinovo ulje, skvalen, vitamin E i hijaluronska kiseline. Ovi sastojci hidriraju kožu i pomažu usnama da zadrže vlagu, dok istodobno potiču prirodni proces obnove barijere kože kako bi se učinkovitije štitila od vanjskih stresora i iscijelila ispucale usne.

Ako su vaše usne suhe i grube na dodir, najbolje je da odaberete certificirano prirodan ili organski proizvod kako biste bili sigurni da će nahraniti kožu i zaštiti je bez neželjenih nuspojava.

Dobri i loši sastojci u balzamu za usne

Sastojci u balzamima za usne koje treba izbjegavati

Ovisno o tome koji proizvod koristite i koje sastojke sadrži, definitivno je moguće da vaš balzam za usne čini situaciju gorom. Balzam za usne često uključuje sastojke koji poboljšavaju miris ili teksturu proizvoda ili ostavljaju na vašim usnama osjećaj svježine, ali neki od tih sastojaka mogu isušiti vaše usne.

Kako biste to spriječili, izbjegavajte balzame koji sadržavaju kemijske supstance, poput petrolatuma i njegovih derivata (vazelin, petrolej, parafin) te mineralnih ulja. Ta jeftina, tvornički dobivena ulja se ne preporučuju jer samo “sjede” na površini usana ne dopuštajući im da “dišu” niti da apsorbiraju vlagu i nutrijente iz proizvoda.

Dobro je izbjegavati i balzamne koji u popisu sastojaka imaju mentol, benzokain, salicilnu kiselinu i fenol. Balzami za usne s navedenim formulama umjesto da njeguju, zapravo isušuju usnice i izazivaju ovisnost, tj. potrebu za učestalim nanošenjem.

Pročitajte: Kako nanijeti ruž na suhe, ispucale usne?

Foto: iStock/Getty Images Plus