Nekoliko savjeta kako uštedjeti novac na zdravoj hrani

Zdrava hrana ima status najskuplje hrane, no to nije istina. Evo savjeta koji će vam pomoći

by | 17 svibnja, 2022
Djevojka traži namirnice u trgovini

Dobra prehrana ključ je zdravog duha i tijela — i ne mora biti skupa. No često se postavlja pitanje kako imati zdravu prehranu uz ograničeni proračun bez da se osjećate kao da na nečemu štedite. Suprotno onome što ste možda čuli, zdrava prehrana ne mora biti jako skupa. Meta-analiza 27 postojećih studija iz 2013. istraživača s Harvardskog T.H. Chan School of Public Health otkrila je da najzdravija prehrana stoji samo 1,50 dolara više dnevno od one najmanje zdrave, a s obzirom na benefite koje donosi, dugoročno štedite!

“Zdrava hrana ne mora biti skuplja”, kaže za Health Heather Adams, učiteljica i spisateljica meditacije i wellnessa iz Seattlea. “Voće i povrće koje nije prethodno izrezano može napuniti zdjelu i trbuh jeftinije od prerađene hrane.”

Dodatak od desetak kuna možda nije velika razlika, ali brojke se definitivno mogu popesti i biti velika razlika za one koji se suočavaju s nesigurnošću plaće ili niskim primanjima. Pristup zdravoj hrani ostaje prepreka za mnoge obitelji s niskim primanjima, a iako je cilj veći pristup nutritivnoj hrani za sve, evo kako možete smanjiti troškove i jesti zdravo uz ograničeni proračun.

Kuhajte kod kuće

Jedan od glavnih načina kako da se zdravije hranite i uštedite novac jest kuhanje kod kuće, neovisno o tome radite li od kuće ili idete na posao. Umjesto da idete kupovati unaprijed pripremljenu zdravu hranu, nabavite sastojke i napravite ih sami. Ako pripremanje cijelih obroka nije vaša stvar ili nemate vremena, hranjiva i isplativa alternativa je da napravite vlastitu zdravu hranu, poput preljeva za salatu ili granole prije odlaska na posao. Ili, uzmite nedjelju za pripremu obroka koje ćete onda zamrznuti! Uz malo prakse, nećete se više okrenuti – osim što štedite novac, štedite i vrijeme na pranje posuđa, kao i vodu te plin.

Kupujte na lokalnoj tržnici

Posjetite svoju lokalnu tržnicu za svježe, sezonsko voće i povrće. Kupovati proizvode koji su u sezoni puno je jeftinije od kupnje proizvoda koji nisu, a najbolje mjesto da saznate što je u sezoni jest na lokalnoj tržnici.

Iskoristite sve namirnice

Još jedan savjet? Pobrinite se za to da u potpunosti iskoristite svoje proizvode i ne gubite ništa. Jedna glavica kupusa može poslužiti do deset obroka, ovisno o tome kako ga koristite, a stajat će vas oko desetak kuna. Budite kreativni – napravite varivo, ili čips od kupusa, dodajte u druga jela… Možete napraviti i smoothie!

Kupujte hranu na veliko i pokušajte se držati robnih marki

Kad možete, kupujte hranu na veliko—posebno hranu koja ima duži rok trajanja ili se može zamrznuti. Očito je da je cijena po kili povoljnija ako je riječ o većim pakiranjima. Kupnja vaše omiljene zdrave hrane na veliko znači manje odlazaka u dućan i više ušteđenog novca. Također, kupnja generičkih ili prodajnih verzija zdrave hrane – poput maslaca od kikirikija, žitarica, jogurta, granole – bit će jeftinija od inačica robnih marki. Zalihe osnovnih namirnica robnih marki supermarketa mogu vam uštedjeti u prosjeku 15 do 30 posto, pokazuje jedno istraživanje!

Koristite kupone dućana i aplikacije za popuste

Darovne kartice za namirnice, koje možete pronaći informirajući se u vašem omiljenom dućanu, mogu vam dugoročno donijeti goleme popuste! Pojedini dućani imaju i takozvani povrat novaca sakupljanjem bodova. Iskoristite što god možete! Više: Ova popularna dijeta zapravo ne funkcionira, kako pokazuje nova studija

Pripremite obroke unaprijed

Ponekad je posljednja stvar koju želite raditi nakon dugog dana kuhati. Kako biste izbjegli posezanje za jelovnikom za ponijeti u takvim situacijama, odvojite jedan dan u tjednu za pripremu obroka. Priprema obroka ne mora biti teška. Svakom obroku dodajte jedan izvor proteina, barem jedno povrće i škrob od cjelovitog zrna ili bogat nutrijentima. Pripremanje zdravih obroka u rinfuzi štedi vaše vrijeme i novac te olakšava zdravu prehranu, a i nećete biti gladni! Više: Danska vlada ulaže čak 90 milijuna eura u ovu prehranu

Opskrbite se smrznutim proizvodima

Kupnja smrznutog voća i povrća izvrstan je način kako da se zdravo hranite uz ograničeni proračun. Smrznuti proizvodi dođu oko 30 posto manje od svježih, a trajat će puno dulje i obično je sve nasjeckano i spremno za uporabu, tako da ne morate trošiti vrijeme na ispiranje i rezanje. Ako ustanovite da ne potrošite puno svježih proizvoda koje kupujete ili se brzo pokvare, zamrznuto bi moglo biti dobra opcija za vas. Više: Pecivo gotovo za malo više od minute? Imamo recept!

Jedite manje mesa i mliječnih proizvoda

Ako volite meso i mliječne proizvode, vi znate najbolje, no svakako barem jedno tjedno istražite vegetarijanske ili veganske opcije. S obzirom na to da je cijena mesa sve skuplja, ne čudi da je dobra ideja – jednom tjedno meso zamijenite tofuom ili seitanom, ili veganskim sirom!

 

Foto: Unsplash