Danska vlada ulaže čak 90 milijuna eura u ovu prehranu

Promicanje klimatski prihvatljive hrane

by | 28 travnja, 2022
Veganski obrok u tanjuru

Iako se povodom Dana zemlje više govori o okolišu i veganstvu, činjenica jest ta da o promjenama za bolje sutra trebamo razmišljati svakodnevno. Najnovije izvješće Ujedinjenih naroda tako nas umiruje da je ostalo još vremena, no pod jednim uvjetom: da poduzmemo brze akcije temeljene na biljkama.

Danska je tako vrlo brzo nakon poziva na promjene objavila kako će uložiti više od 90 milijuna eura u potpuno novi fond posvećen promicanju inovacija, prodaje i obrazovanja na bazi biljaka diljem zemlje, što nas kad je riječ o Danskoj nimalo ne iznenađuje. Cijela akcija ima za cilj pomoći u suzbijanju negativnih ekoloških posljedica velike danske industrije i podizanju svog rastućeg tržišta biljne prehrane u vrijeme kad ekološka akcija postaje sve hitnija.

Dansko vijeće za hranu i poljoprivredu nastoji biti klimatski neutralno do 2050., a održivost i zdravlje njihovi su primarni ciljevi. Potrošači sve više prelaze na održivije opcije jer postaju svjesniji utjecaja svojih izbora hrane, dok se želi promijeniti činjenica da je zasad još premalo biljne prehrambene indsutrije, što znači da im je glavni fokus širenje tog tržišta. Danska Udruga za biljnu hranu snažno se zalagala za fond i sada se nalazi u ulozi od povjerenja u odboru. Udruga je prethodno istaknula kako šest od deset Danaca vjeruje da bi zemlja trebala postati lider u biljnoj proizvodnji, a danski potrošači pokreću zelenu tranziciju.

Da ovakve inicijative imaju itekako svrhu pokazuju i trenutačne procjene, a to je da se prodaja biljnih proizvoda u Danskoj povećala za 6,5 milijuna eura od 2018. do 2020. godine, otkad su počeli investirati u razvoj biljne prehrambene industrije. Nadamo se da će ih i druge države pratiti, kako zbog okoliša tako i zbog raznovrsnih proizvoda na tržištu!

 

Foto: Unsplash