Ova popularna dijeta zapravo ne funkcionira, kako pokazuje nova studija

Ako ste isprobali povremeni post i niste vidjeli rezultate, niste jedini

by | 5 svibnja, 2022
Prazan tanjur

Kad se usredotočite na mršavljenje, postoji toliko puno dijeta i navika koje će vam pomoći da postignete svoje ciljeve. Međutim, uz sve vrste dijeta i hrane, kako znati koja je prava opcija za vas? Tada isprobavate sve te različite metode jer čujete o mršavljenju slavnih osoba, novom trendu ili popularnoj dijeti. Čini se da je pronalaženje načina za mršavljenje neodoljivo, pogotovo ako ima predznak da je brzo. I iako nikako da utuvimo sebi u glavu kako je poanta da unosimo samo manje kalorija nego što ih trošimo, uvijek tražimo neki čaroban koncept koji često uključuje bizarne kombinacije, poput naranče s krekerima i slično.

Pa sada postoji jedna dijeta koju možete eliminirati iz svojih opcija. Prema studiji koju je proveo New England Journal of Medicine, dijeta “intermittent fasting”, odnosno povremeni post zapravo ne djeluje. Zapravo, nije ništa učinkovitije od jednostavnog brojenja kalorija, a nekad je i još gore jer smo gladni i nadomjestimo kalorije.

U studiji, istraživači su nasumično dodijelili 139 pacijenata s pretilošću na vremenski ograničen raspored prehrane, također poznat kao povremeni post, kao i kalorijska ograničenja. Grupi s ograničenim rasporedom prehrane bilo je dopušteno jesti samo između 08:00i 16:00. Druga skupina je upravo imala dnevno ograničenje kalorija bez potrebe da jede tijekom određenog vremenskog okvira. Tijekom 12 mjeseci, obje skupine morale su slijediti dijetu s ograničenim unosom kalorija koja se sastojala od 1.500 do 1.800 kalorija dnevno za muškarce i 1.200 do 1.500 kalorija dnevno za žene. Više: Pomoću ovog kalkulatora izračunajte koliko trebate vježbati da biste potrošili unesene kalorije

118 od 139 sudionika završilo je 12-mjesečni post. Prosječni gubitak težine u skupini s vremenskim ograničenjem bio je 8,0 kg, a 6,3 kg u skupini s dnevnim ograničenjem kalorija. Rezultati analiza također su uzeli u obzir opseg struka, BMI, tjelesnu masnoću, nemasnu tjelesnu masu, krvni tlak i metaboličke čimbenike rizika. To je pokazalo da među pacijentima s pretilošću režim vremenski ograničene prehrane nije bio korisniji s obzirom na gubitak tjelesne težine, tjelesne masti ili metaboličke čimbenike rizika od dnevnog ograničenja kalorija.

Osim toga, nije bilo bitnih razlika između skupina u broju neočekivanih medicinskih problema koji su se dogodili tijekom istraživanja. Ova studija podupire prethodna istraživanja JAMA Internal Medicine. U vrlo sličnoj studiji, istraživači su proveli randomizirano kliničko ispitivanje koje je sadržavalo 116 odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilo.

Istraživači su zaključili da je vremenski ograničena prehrana povezana s vrlo malim smanjenjem težine od 1,17 %. To se nije značajno razlikovalo od smanjenja u kontrolnoj skupini, koja je izgubila 0,75 %. To je pokazalo da vremenski ograničena prehrana nije pokazala gubitak težine ili koristi za kardiometaboličke bolesti – spektar stanja u rasponu od inzulinske rezistencije do metaboličkog sindroma i preddijabetesa, do težih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2.

Eto, sad znate. Više: Keto je službeno najmanje zdrava dijeta 2022. godine. Evo koje su među prvima

 

Foto: Unsplash