Kupili ste novi proizvod za njegu lica? Ovoliko dugo morat ćete čekati na rezultate

Od par sati do par godina

by | 24 kolovoza, 2023
Kozmetika i njezini učinci

Kad iščekujemo efekt novog beauty proizvoda, nestrpljive smo poput djece i na iglicama poput muškaraca koji gledaju utakmicu. Da bismo vas poštedjeli muke, otkrivamo koliko dugo morate biti strpljive dok vaš novi saveznik ne pokaže svu svoju moć.

Većina kozmetičkih brendova tvrdi da će vas njihovi proizvodi pomladiti gotovo preko noći ili u razdoblju od dva tjedna. No istina je da ne mogu svi proizvodi, odnosno njihovi aktivni sastojci, djelovati jednakom brzinom. Dok će vam neke molekule otkriti jedan dio svojih supermoći već nakon nekoliko sati ili par dana korištenja, s drugima je potrebno biti strpljiviji – za najbolje je rezultate potrebno dosljedno koristiti proizvod i do pola godine.

Mada bismo u ovom slučaju voljeli ubrzati vrijeme, to nažalost nije moguće. Ali kako ne biste odbacili svoju novu kremu ili serum već nakon par tjedana korištenja kao proizvod koji nije ispunio svoja obećanja, doznajte koliko ga dugo (realno) morate upotrebljavati da bi uistinu pokazao ono što se tvrdi na njegovoj ambalaži.

Pročitajte: Želite blistav i mladolik ten bez bora? Isprobajte ovu moćnu kombinaciju

Kozmetika i njezini učinci

Koliko dugo morate koristiti proizvod da biste primijetile rezultate

Hidratantni proizvodi

Rezultate u korištenju hidratantnih krema, seruma i sličnih preparata koji sadrže sastojke za hidraciju i zaglađivanje kože (primjerice, hijaluronska kiselina ili ceramidi) možete uočiti već nakon tri-četiri dana korištenja.

Preparati na bazi antioksidanasa

Antioksidansima, poput vitamina C, zelenog čaja, resveratrola, niacinamida i bakuchiola, obično treba više vremena da pokažu učinkovitost. Zapravo, s obzirom na to da je njihova zadaća svestrana, njihovu je učinkovitost teško svesti na jednu riječ.

Antioksidansi pružaju neposrednu zaštitu od slobodnih radikala, ali budući da su ti napori uglavnom zaštitni i preventivni, potrebno je više mjeseci pa i godina da se vide poboljšanja. U odnosu na to, učinci posvjetljivanja i umirenja kože nešto su brži, pa prve rezultate postižu unutar otprilike mjesec dana. Za smanjenje bora i linija potrebno je pak pričekati tri do četiri mjeseca da biste vidjeli stvarne promjene.

Pročitajte: Ovo su 3 najučinkovitije kreme protiv bora, slažu se svjetski stručnjaci

Kozmetika i njezini učinci

Retinoidi

Slično kao antioksidansi, i retinoidi – retinol i retinoidi, djeluju višestruko: regeneriraju kožu, poboljšavaju teksturu i tonus kože, stimuliraju proizvodnju kolagena, smanjuju linije i bore, ublažavaju akne i hiperpigmentacije. I u ovom ćete slučaju morati biti strpljive jer je potrebno od dva do šest mjeseci da biste vidjele najbolji pomlađujući efekt. To je zato što se retinoidi oslanjaju na staničnu izmjenu, koja traje od 24 do 30 dana ako ste u 20-ima, 45 do 60 dana ako ste u 40-ima te se, kako starite, produžavaju na 60 do 90 dana.

Kemijski pilinzi i proizvodi s beauty kiselinama

Kiseline poput alfa hidroksi kiselina (u koje se, primjerice, uvrštava mliječna i glikolna kiselina) ili beta hidroksi kiselina (poput salicilne kiseline) djeluju trenutno. Vjerojatno ćete primijetiti da je vaš ten blistaviji odmah nakon korištenja, ali za postizanje značajnih rezultata, kad je u pitanju čišćenje kože, potrebno je pričekati oko mjesec dana. Za pomlađujući je efekt nužno biti još strpljiviji jer će vaš proizvod pokazati najbolji učinak tek nakon četiri do šest mjeseci dosljedne uporabe.

Pročitajte: 5 znakova da koristite neodgovarajuću kremu za lice

Foto: Irina Lev, iStock/Getty Images Plus