U srednjim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji postavljene su kutije za besplatne higijenske potrepštine

by | 11 lipnja, 2022
higijenski ulošci

U sve srednje škole Krapinsko-zagorske županije postavljene su kutije za higijenske potrepštine, a najesen će se kutije postaviti i u sve zagorske osnovne škole.

Projekt je krenuo na inicijativu mladih vijećnika i vijećnica Krapinsko-zagorske županije, uz potporu Savjeta mladih, a kako je na press konferenciji održanoj u petak ispred Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok istaknula zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek: “Županija je ideju odmah prihvatila te u nijednom trenutku nije bilo upitno hoće li se krenuti u realizaciju projekta, dodajući da je cijeli projekt zapravo jedna malo šira priča”, piše zagorje-international.hr.

“Naravno da je izuzetno važno osigurati higijenske uloške za djevojke i djevojčice koje su trenutačno u situaciji da možda nemaju financijskih sredstava za te potrepštine, ali jednako je važna priča koja se ispričala oko kutija za higijenske uloške. Naime, nama u Županiji je izuzetno važno osluškivati potrebe ljudi u zajednici, jako nam je drago kad nam županijski vijećnici dođu s nekim idejama za koje smatraju i čuli su da bi ih bilo važno razmotriti, a kad su to još mlade vijećnice i vijećnici, time nam je zadovoljstvo veće”, rekla je dožupanica Petek.

U realizaciju projekta uključile su se i tri zagorske škole – Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednja škola Konjščina i Srednja škola Oroslavje.

Pročitajte: Podržite smanjenje poreza na menstrualne potrepštine i potpišite peticiju

Županijska vijećnica Marija Jagečić pojasnila je da je inicijativa krenula nakon što je Udruga “PaRiter“ napravila istraživanje na temelju menstrualnog siromaštva.

“Iznimno nam je drago što je Županija osjetljiva po socijalnom pitanju i što se priključila tome da se menstrualno siromaštvo barem malo na neki način pokuša smanjiti, da se socijalna nejednakost izjednači te da pomognemo što mlađoj populaciji tako da se uvede u osnovne i srednje škole, kao i njihovim roditeljima”, rekla je Jagečić.

Pročitajte: Ženama u Španjolskoj bit će odobren dopust s posla ako pate od jakih menstrualnih bolova

 

View this post on Instagram

 

A post shared by udruga pariter (@udruga_pariter)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by udruga pariter (@udruga_pariter)

Foto: Pexels