COVID-19 se vraća: ovo su ključne informacije za nadolazeću sezonu

COVID-19 se vratio: što možete očekivati ove jeseni i zime?

by | 15 rujna, 2023
covid 19 jesen zima 2023

Dolaskom jeseni očekuje se pojačan intenzitet cirkulacije SARS-CoV-2 virusa, što za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima predstavlja zdravstveni rizik.

U Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU, od kraja kolovoza 2023. zamjećuje se postupan porast broja oboljelih od virusa COVID-19. Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante.

“S obzirom na to da je tijekom 2022. godine i početkom 2023. godine cirkulacija omikron varijante bila vrlo intenzivna, a nefarmaceutske mjere u zajednici bile postupno popuštane i ukinute u proljeće 2022. godine, malo je vjerojatno da je netko uspio izbjeći infekciju SARS-CoV-2 virusom, bilo kao asimptomatsku, oligosimptomatsku, ili s razvojem bolesti u punom kliničkom obliku”, objavio je na svojim web-stranicama Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Tijekom rujna i listopada, Hrvatskoj se isporučuje varijantno mRNA cjepivo temeljeno na XBB.1.5 podvarijanti virusa SARS-CoV-2, a koja se očekuje da će dominirati u jesen/zimu 2023. godine.

Također, dostupna su i mRNA cjepiva temeljena na BA.4/5 podvarijantama, za koje se također očekuje da će pružiti solidnu zaštitu od prevladavajućih XBB.1.5 podvarijanti.

Dostupna su cjepiva za sve dobne skupine od šest mjeseci nadalje, a formulacija cjepiva koje se primjenjuje ovisi o dobi.

covid 19 jesen zima 2023

Cijepljenje je ovu jesen preporučivo osobama koje pripadaju sljedećim kategorijama stanovništva:

a) osobe od 65 godina životne dobi i starije
b) korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
c) osobe, uključujući i djecu, s kroničnim bolestima, posebice bolestima srca i pluća, posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
d) odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima
jetre, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju)
e) trudnice
f) zdravstveni djelatnici / osoblje u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima
(npr. hematološki i onkološki odjeli) i hitni bolnički prijmi.

COVID u odnosu na druge sezonske bolesti

Pandemija COVID-a uzela je užasan danak, s gotovo sedam milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta.

Ali zahvaljujući cjepivima, stečenom imunitetu i boljim metodama liječenja, virus se sada puno lakše podnosi.

COVID je također manje sezonski od gripe, zarazniji je, a tijekom posljednje tri američke zime dosegao je vrhunac od prosinca do siječnja, dok vrhunac gripe dolazi poslije.

Pfizer, Moderna i Novavax razvili su nova cjepiva koja preciznije ciljaju trenutačne varijante, sve “potomke” omikrona koji je postao dominantan potkraj 2021.

Postoji široki konsenzus da će godišnje docjepljivanje koristiti najugroženijima. No raspravlja se o tome donosi li svima dodatnu vrijednost.

Studije pokazuju da su gotovo svi već bili zaraženi. A prethodne infekcije u kombinaciji s cjepivima naučile su imunosni sustav da zaustavi ozbiljne ishode čak i kada ne može obraniti organizam od infekcije.

Jedistvena preporuka za sve stanovništvo više nema smisla i mogla bi smanjiti povjerenje u javno zdravstvo, rekla je Monica Gandhi, autorica knjige “Endemic: A Post-Pandemic Playbook”.

Na primjer, mRNA cjepiva Pfizera i Moderne nose male rizike od upale srca kod mlađih muškaraca.

Jesu li maske još korisne?

Stručnjaci se razilaze oko ove teme, jedne od najkontroverznijih u pandemiji.

Pregled podataka kliničkih ispitivanja ugledne neprofitne organizacije Cochrane o tome pomaže li promicanje nošenja maski usporiti respiratorne viruse pokazao je neuvjerljive rezultate.

Nije, dakle, dokazano da široka primjena ima znatan učinak.

Ono što istraživači znaju – zahvaljujući laboratorijskim eksperimentima – jest da dobro prianjajuće maske niske propusnosti kao što su N-95 štite pojedince.

Pročitajte: Veliki iskorak: sada su besplatno dostupni senzori za bezbolno mjerenje šećera 

Foto: AlessandroPhoto via Getty Images, Pexels