Napokon potvrđeno: Cijepljenje protiv virusa COVID-19 utječe na menstrualni ciklus

by | 29 rujna, 2022
cjepivo protiv covida i menstruacija

Nova međunarodna studija otkriva da neke žene mogu doživjeti blagu, privremenu promjenu u duljini svog mjesečnog menstrualnog ciklusa nakon cijepljenja protiv COVID-19.

Studija, koju je vodila kliničarka-znanstvenica sa Sveučilišta Oregon Health & Science University Alison Edelman, M.D., MPH i koja je objavljena u časopisu BMJ Medicine, temelji se na prethodnom radu istog istraživačkog tima koji je prvi identificirao povezanost između cjepiva protiv virusa COVID-19 i promjene menstrualnog ciklusa.

Njihovo početno istraživanje uključivalo je podatke pojedinaca unutar SAD-a, ali je i proširena na veću i geografski raznoliku populaciju koja prima širi raspon tipova cjepiva. Poanta je bila i sagledati menstrualne cikluse nakon primanja cjepiva kako bi vidjeli koliko je vremena potrebno za rješavanje bilo kakvih promjena.

Prema istraživanju, cijepljenje protiv koronavirusa može promijeniti vrijeme kada dobivate mjesečnicu, a za većinu žena učinak je bio privremen.

Pročitajte: Istraživanje je pokazalo da žene koje pate od bolnih menstruacija oklijevaju uzeti slobodan dan na poslu

Što stoji u pozadini istraživanja?

Nedugo nakon lansiranja cjepiva protiv koronavirusa, žene diljem svijeta počele su objavljivati na društvenim mrežama o čudnoj nuspojavi: promjenama menstrualnog ciklusa. Upravo je to potvrdila i ova studija, objavljena u utorak u British Medical Journalu. Podaci za studiju preuzeti su iz popularne aplikacije za praćenje menstruacije pod nazivom Natural Cycles i uključivali su ljude iz cijelog svijeta, no većina je bila iz Sjeverne Amerike, Velike Britanije i Europe.

Istraživači su koristili “deidentificirane” podatke iz aplikacije kako bi usporedili menstrualne cikluse među 14 936 sudionica koje su bile cijepljene i njih 4686 koje nisu cijepljene.

Podaci su pokazali da je cijepljenim osobama mjesečnica u prosjeku kasnila 0,71 dan nakon prve doze cjepiva. Međutim, osobe koje su primile dva cijepljenja unutar jednog menstrualnog ciklusa imale su veće poremećaje. U ovoj skupini prosječno povećanje duljine ciklusa bilo je četiri dana, a 13 posto doživjelo je kašnjenje od osam dana ili više, u usporedbi s pet posto u kontrolnoj skupini.

Istraživači ne znaju točno zašto se čini da cjepiva utječu na menstrualne cikluse, ali Alison Edelman, profesorica ginekologije i opstetricije koja je vodila studiju, rekla je da su imunološki i reproduktivni sustav povezani i da upala ili jak imunološki odgovor mogu izazvati menstrualne fluktuacije. Uz to, sada se ženama mogu dati upute i informacije u vezi toga što očekivati s menstrualnim ciklusom nakon cijepljenja.

Ipak, činjenica je da su žene frustrirane i nezadovoljne samom činjenicom što nisu upozorene na moguće nuspojave ili što nisu provedena dodatna istraživanja prije nego što je cjepivo pušteno u javnost.

Pročitajte: Jedan simptom najčešći je kod osoba zaraženih COVID-om koje su cijepljene

Foto: Foremniakowski iStock/Getty Images Plus via Getty Images