Uzimanjem ovih minerala zajedno, vaš organizam mogao bi imati velike koristi

by | 11 travnja, 2022
magnezij cink

Cink i magnezij dva su esencijalna minerala koje je potrebno svakodnevno unositi u organizam kroz dodatke i hranu jer ih organizam ne može samostalno proizvesti. Oboje su jako važni, a postoje brojne zablude o tome trebaju li se oni koristiti i uzimati zajedno. Stručnjaci govore da, ako i kad ih se uzima u pravilnim dozama, može biti jako korisno uzimati ih oboje odjednom.

Zašto uzimati cink?

Cink kao mineral ima niz prednosti, od toga da pomaže u zdravlju kože, ima protuupalno djelovanje, do toga da podržava zdravlje vaših očiju. Važan je u imunološkoj funkciji, ali i za proizvodnju imunoloških stanica te za očuvanje imunološkog sustava da bi funkcionirao kako treba. Ipak, otprilike jedna od šest osoba nema zadovoljene potrebe za cinkom. Nedostatak cinka može dovesti do smanjenog apetita, tvrde i suhe kože, mučnina, muške neplodnosti, depresije…Važno je znati u koje doba dana je dobro uzimati dodatno cink, koliko često i što još uzimati uz njega. Ashley Jordan Ferira, Ph.D. za mbg.com ističe da čak 15 % odraslih u SAD-u ne uzima dovoljno cinka.

Pročitajte: Kad i zašto uzimati cink?

Zašto uzimati magnezij?

Magnezij je iznimno važan za zdravlje i sudjeluje u više od 600 kemijskih reakcija u tijelu. Potiče zdrav san, regulira cirkadijalni ritam te izravno i pozitivno djeluje na opuštanje i spavanje. Ipak, procjenjuje se da čak 43 % odraslih u SAD-u ne uspijeva zadovoljiti svoje dnevne potrebe za magnezijem samo prehranom, a na to uvelike utječe činjenica unosa sve većeg broja prerađene hrane kojoj nedostaje hranjivih tvari i drugih znanstvenih čimbenika koji ometaju apsorpciju magnezija. Upravo manjak magnezija postaje sve češći s time kako starite i tada su potrebni dodaci.

Pročitajte: Magnezij: kako ga koristiti i zašto je dobar za zdravlje?

Uzimanje cinka i magnezija zajedno

Cink i magnezij su sinergijski minerali koji djeluju zajedno kad se uzimaju u pravim dozama. Najbolja doza ovisi o individualnim potrebama, zato se pobrinite o tome razgovarati sa svojim liječnikom. Ipak, postoje neke opće smjernice kako ih uzimati zajedno. Istraživanja pokazuju da uzimanje previše cinka može smanjiti količinu magnezija koju apsorbirate i negativno utjecati na ravnotežu magnezija.

Za dnevne potrebe magnezija, preporučeno je da žene unose 310 do 320 miligrama magnezija svaki dan, dok muškarci trebaju 400 do 420 miligrama. Dnevne potrebe za cinkom su osam miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce.

Cink i magnezij dva su esencijalna minerala koje 15 do 43 % odraslih Amerikanaca ne dobiva dovoljno samo prehranom. Uzimanje makrominerala kao što je magnezij i minerala u tragovima – cinka, odvojeno ili zajedno u obliku dopuna u njihovim optimalnim oblicima može poboljšati apsorpciju, održati vaše zdravlje uravnoteženim i podržati mnoga područja zdravlja, od imuniteta do spavanja.

Pročitajte: Koje je vitamine i suplemente poželjno uzimati, a koje trebate samo ignorirati

Foto: PeopleImages via iStock/Getty Images Plus via Getty Images