Četiri načina kako unijeti mindfulness u radni dan

by | 7 ožujka, 2023
mindfulnes u radnom danu

Svi znamo koliko je upravljanje razinama stresa važno za naše mentalno zdravlje i dobrobit – ali to je jedna od onih stvari koje se često odgađaju dok ne postanu apsolutno neophodne.

Međutim, uključivanje oslobađanja od stresa u vašu dnevnu rutinu moglo bi vam pomoći u sprječavanju da vam se stvari snose, što je bitno kad pokušavate spriječiti izgaranje.

Jedini problem? Kad imate pretrpan raspored, nije uvijek lako odvojiti vrijeme za upravljanje razinama stresa, a upravo tu stupa na red mindfulness, svjesnost.

Za razliku od drugih aktivnosti za oslobađanje od stresa, svjesnost možete vježbati u samo nekoliko minuta, a čak i to kratko vrijeme može napraviti stvarnu razliku.

“Ne morate svaki dan odvojiti sate da biste osjetili dobrobiti – jednostavnim dodavanjem nekoliko minuta za brigu o svom umu u svoju dnevnu rutinu možete početi razumijevati uobičajene obrasce mišljenja, postati svjesni onoga što se događa usadašnjem trenutku i osjećati se spremnijim odgovoriti na stresne situacije.” Pročitajte savjete Samanthe Snowdon, meditacijske učiteljice.

Kako unijeti mindfulness u radni dan

Započnite dan kako treba

Jutarnja žurba – bilo da radite od kuće ili idete u ured – može uzrokovati dosta stresa, pa je dobra ideja da odvojite vrijeme za sebe prije nego što počnete. Započnite radni dan jasnoćom koliko god to možete. Preporuka je ustati barem pola sata ranije nego inače da biste imali vremena za sebe i svoje jutarnje rituale, bilo da to značilo da ćete u miru popiti kavu, vježbati ili jednostavno se u miru i bez stresa spremiti za posao. Kada to započnete prakticirati, s vremenom će vam prijeći u naviku i nećete moći ni zamisliti da vam dan krene drukčije. I pogađate – to je sasvim u redu!

Dišite

Disanje je jedan od najmoćnijih i najjeftinijih alata koje imamo na raspolaganju kako bismo donijeli svjesnije trenutke u danu, a Snowdon preporučuje da se oslobodite svega što se dogodilo do ovog trenutka i samo duboko udahnete – udahnite i izdahnite. Ponekad mnogi ljudi podcjenjuju moć toga što disanje može učiniti, zato svakako odvojite vrijeme kroz dan kako biste uživali u svjesnosti trenutka koji imate. Čak i kad vas nešto jako muči i ne vidite izlaz – zastanite. Duboko disanje pomoći će vam vratiti se u svjesni trenutak i još jednom promisliti što se događa te donijeti najbolju odluku.

Stvorite fizičke granice

Osiguravanje dobre ravnoteže između posla i privatnog života siguran je način za smanjivanje razine stresa, a stvaranje fizičkih granica koje razdvajaju to dvoje odličan je početak. Razdvajanje privatnog i poslovnog uvijek je dobar odabir. Stoga, ako još to ne radite – vrijeme je da počnete. U suprotnome, jedino što se može dogoditi jest burnout i narušavanje vašeg psihičkog i mentalnog zdravlja, što uistinu ne dovodi do ničeg dobrog.

Izađite na zrak

Izlazak u prirodu izvrstan je način kako da osvijestite sadašnjost. Osim što djeluje povoljno na zdravlje, razbistrit će vaš um i omogućiti da vam da još jasnije i svjesnije vidite neke situacije, da pronađete svoj mir te da zadržite dobro raspoloženje i napunite baterije.

Pročitajte: Imate 11 minuta? Ovo je apsolutno najbolji način kako ih možete iskoristiti

Foto: jacoblund iStock/Getty Images Plus via Getty Images