“Burnout” na poslu – kako ga preživjeti?

by | 10 lipnja, 2021
burnout na poslu

Tijekom pandemije uvelike se promijenio (mnogima) način rada na poslu. I upravo zato je neizbježno da doživite svojevrsni burnout ili izgaranje, to jest osjećaj iscrpljenosti dok pokušavate odraditi svoj posao, postići ciljeve i graditi karijeru. Iako se polako sve vraća u normalu, donosimo savjete trenerice koja se bavi karijerom Seline Barker o tome kako se nositi ako i dalje dolazite u određenu iscrpljenost kad je posao u pitanju.

Barker ističe da je ambiciozno i poslovno sagorijevanje uvelike povezano s time kada pretjerujete i ne pazite na sebe. Dakle, stanje emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti kada morate/želite postići određene ciljeve. Ambicija je odlična stvar, ali kada dolazi u kombinaciji s pritiskom, može vas uništiti.

Kako izbjeći poslovni burnout?

Najvažnije je postaviti si pitanja i razmišljanja o tome što želite postići na poslu. Postavite sami sebi pitanja što želite od svog poslovnog puta, kamo vas to vodi i kako možete doći do toga, kako se želite pritom osjećati. Nemojte se fokusirati na previše stvari odjednom, ali budite otvoreni za eksperimentiranje jer biste tako mogli pronaći nešto novo što vas zanima. Nema srama shvatiti da nešto nije za vas i krenuti dalje – to je isto jedno određeno životno iskustvo. (Pročitajte: Jeste li postali apatični prema poslu? Evo kako to premostiti)

Nemojte čekati da vam netko ponudi ili dozvoli ono što vi želite raditi. Danas su mogućnosti velike, svatko ima priliku za sve i ako ste dovoljno hrabri odvažite se i krenite u svoju novu poslovnu avanturu. Svaki posao je kompromis, ali zato postoji bezbroj načina kako nešto ostvariti. Budite kreativni i domišljati, to će vam pomoći da se osjećate ispunjenije i da izgradite još više vještina potrebnih za vašu karijeru. (Pročitajte: 5 jednostavnih načina na koje ćete povratiti koncentraciju usred stresa na poslu)

U svakom slučaju smanjite pritisak na sebe jer izazova će uvijek biti, a u tom putu nemojte dopustiti da sve to uvelike utječe na vašu psihu i um kako vam ne bi narušilo zdravlje, već malim koracima promijenite ono što vaše “ja” traži.

FOTO: Mateus Campos Felipe/Unsplash