5 jednostavnih načina na koje ćete povratiti koncentraciju usred stresa na poslu

by | 16 veljače, 2021
stres na poslu

Bez obzira na mjesto, način i opis rada, svaka zaposlena osoba u nekom dijelu dana bori se s održavanjem koncentracije i produktivnosti.

Gubitak fokusa može biti iznimno frustrirajuć, osobito kad se takav pad koncentracije dogodi usred obavljanja vrlo bitnog zadatka. No paničarenje, živciranje i suze mogu biti samo kontraefektni. Umjesto toga, u trenucima pada koncentracije svi bismo trebali uzeti kratku pauzu. Pauza ne samo da donosi vašem mozgu “gorivo” potrebno za nastavak rada nego i smanjuje stres te daje mozgu mogućnost da procesuira prikupljene informacije. No ipak, ponekad je teško pronaći načine na koje ćete “osvježiti” svoj mozak, dati mu potreban odmor i povratiti koncentraciju. U nastavku ćete pronaći nekoliko načina na koje to možete učiniti. (Pročitajte: Teško se koncentrirate i ne ispunjavate obveze na vrijeme? Riješite to pomoću ove tehnike)

Prošetajte

Iako je ovaj savjet jedan od onih koje ste pročitali i čuli najviše puta u pandemiji, šetnja doista obavlja odličan posao. Ako ste pod stresom, koji je najveći neprijatelj koncentracije i produktivnosti, šetnja i micanje s radnog mjesta pomoći će vam te će vas osvježiti. Šetanjem povećavate proizvodnju mitohondrija koji su odgovorni za proizvodnju energije u organizmu.

Smijte se

Smijeh je lijek koji će vam zasigurno pomoći i u trenucima duboke nekoncentriranosti i stresa prouzrokovanog poslom. Stoga, u trenucima nemogućnosti fokusiranja, činite ono što vam izvlači osmijeh na lice. To može biti gledanje MEME-ova, humorističnih videa, slušanje glazbe ili pričanje s dragim ljudima.

Istegnite se

Predah za kratke vježbe koje možete raditi iz ureda ili čak za radnim stolom, savršen su način na koji ćete povratiti energiju u organizam, ali i odvratiti misli od svega onoga što je vezano uz posao koji obavljate.

Koristite esencijalna ulja

Ako vam treba brz i učinkovit način za vraćanje koncentracije, poslužite se esencijalnim uljima koje mogu povratiti energiju u vaš organizam. Za to će biti savršene jače note, poput citrusnih mirisa. (Pročitajte: Ovaj domaći brend eteričnih ulja u ponudi ima najljepše difuzore koje smo vidjeli)

Odrijemajte

Drijemanje može biti itekako korisno za vašu produktivnost. Istraživanja su pokazala da drijemanje u trajanju od 15 do 30 minuta razbuđuje, potiče kreativnost, poboljšava vaše radne performanse te osvježava um. (Pročitajte: Poslijepodnevno drijemanje povećava energiju i produktivnost ako se držite ovih pravila)

Foto: ian dooley/Unsplash