Šest načina kako blagdansko kuhanje učiniti što manje stresnim

by | 18 prosinca, 2023
blagdansko kuhanje bez stresa

Blagdansko kuhanje često može postati izazovno i stresno, ali uz nekoliko organizacijskih trikova i pametno planiranje, možete značajno smanjiti pritisak i uživati u procesu pripreme blagdanskih obroka.

Srećom, uz nekoliko dobro promišljenih strategija, blagdansko kuhanje može postati pravo zadovoljstvo, a ne izvor nepotrebnog stresa koji vjerujemo da vam stvarno ne treba. Stiže mnogima najljepše doba u godini. Zato vjerujemo da će ono proći mirno, posebice ako ga na vrijeme i pametno isplanirate.

Pročitajte: Božićni kolači: keksići od oraha u keto verziji s manje šećera 

Kako si olakšati blagdansko kuhanje?

Unaprijed planirajte jelovnik

Prije nego što se upustite u pripremu blagdanskog obroka, sjednite i razradite jelovnik. Razmislite o jela koja biste željeli pripremiti i provjerite koje se sastojke može kupiti unaprijed ili pripremiti dan prije. Raznolikost jela i raznoliki okusi često doprinose uspješnom blagdanskom jelovniku, a zašto i ne biste isprobali nešto novo što nikad prije niste?

Podijelite odgovornosti

Blagdani su vrijeme zajedništva, stoga iskoristite priliku za dijeljenje odgovornosti s obitelji ili prijateljima. Ako imate goste, dopustite im da donesu svoje omiljene priloge ili deserte. To ne samo da smanjuje stres vama već se i svi oko vas, osjećaju uključenima i posebnima.

Pripremite se unaprijed

Dan prije blagdana, iskoristite vrijeme kako biste pripremili sastojke koji se mogu unaprijed pripremiti. Operite, narežite i organizirajte povrće, pripremite umake pa čak i pripremite neka jela do određenog stupnja kako biste ih samo trebali zagrijati na dan blagdana.

Isto tako, ako imate recepte spremljene na sto strana, evo jedne ideje: za digitalne recepte istražite unaprijed što ćete kuhati i stavite sve poveznice u jednu proračunsku tablicu ili notez na mobitelu. Na taj način ne morate do Googlea svaki put kad trebate početi kuhati novo jelo jer sve imate na jednome mjestu.

Razmislite o jednostavim jelima

Ne opterećujte se previše složenim receptima koji mogu izazvati stres. Ponekad su jednostavna jela, poput dobro pripremljenog pečenja ili puretine, jednako ukusna. Ovo je posebito važno ako nemate previše iskustva u kuhinji ili nemate puno vremena na raspolaganju.

blagdansko kuhanje bez stresa

Organizirajte radnu površinu

Da biste izbjegli nepotrebno traženje alata ili sastojaka, organizirajte svoju radnu površinu prije nego što započnete s kuhanjem. Postavite sve potrebne kuhinjske aparate i posuđe nadohvat ruke kako biste olakšali rad. Isto tako, kada vaša pećnica nije u uporabi, može biti izvrsno mjesto za spremanje svega za što nemate mjesta.

Uzmite vremena za odmor

Uživajte u procesu kuhanja i ne zaboravite na sebe. Planirajte kraće pauze da biste se odmorili i napunili energijom. Odmor će vam pomoći da ostanete fokusirani i smanjite stres. Možda je to prilika da uživate u šalici omiljenog napitka ili kratkoj šetnji kako biste se osvježili.

Pročitajte: Tri recepta za plant-based proteinske juhe koje će vas grijati cijelu zimu 

Foto: jacoblund Galina Zhigalova iStock/Getty Images Plus via Getty Images