Božićni kolači: keksići od oraha u keto verziji s manje šećera

Riječ je o keto verziji popularnog blagdanskog recepta

by | 18 prosinca, 2023
Grudice od oraha

Ovi keksići, popularno zvani “snowballs”, odnosno grudice od oraha, idealni su za svakoga tko obožava orahe, ali i želi malo pripaziti na unos šećera. Osim što je zdravija verzija, savršen je recept i za pripremu s djecom. Ako niste isprobali dosad, uvrstite ga svakako na svoju blagdansku listu.

Sastojci:

1/2 šalice otopljenog maslaca
1 veliko jaje
50 kapi tekuće stevije (oko 1/4 žličice)
1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
1 šalica oraha
1/2 šalice kokosovog brašna, plus 1 do 2 žlice više za valjanje
1/2 šalice eritrola u prahu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 170 °C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Pomiješajte otopljeni maslac, jaje, steviju i ekstrakt vanilije u velikoj zdjeli i ostavite sa strane.
  2. Dodajte orahe u procesor hrane i pulsirajte dok se ne samelju. U zdjelu srednje veličine uspite brašno od oraha te dodajte kokosovo brašno, 1/4 šalice.
  3. U dva dijela u mokru dodati suhu smjesu i umutiti tako da se spoji. U ovom trenutku tijesto bi trebalo biti mekano, ali dovoljno čvrsto da se rukom mogu oblikovati kuglice, a da se ne lijepe za dlanove. Ako nije prave konzistencije, dodajte 1 do 2 žlice još kokosovog brašna i promiješajte.
  4. Napravite 15 loptica jednake veličine i rasporedite na pripremljeni lim za pečenje. Neće se širiti u pećnici.
    Pecite 30 minuta.
  5. Ostavite da se ohladi 5 minuta, a zatim uvaljajte (još tople) kuglice u preostalu 1/4 šalice eritrola u prahu. Vratite ih na papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohlade, još 20 do 30 minuta, prije posluživanja.

 

Foto: Ockra/iStock/Getty Images