Što je bolje: jedna duga šetnja ili više kratkih šetnji dnevno?

by | 18 svibnja, 2023
šetnja hodanje, tjelesna aktivnost

Bez obzira na to volite li započeti dan jutarnjom šetnjom ili preferirate vikend izlet s prijateljima, popularnost – i varijacije hodanja uistinu su velike.  Redovita tjelesna aktivnost ključna je za održavanje kardiovaskularne sposobnosti i cjelokupnog zdravlja.

Hodanje je posebno vježba s malim opterećenjem koja nudi brojne prednosti. Ipak, postavlja se pitanje koji je najbolji način da to učinite, to jest trebate li napraviti jednu dugu šetnju ili više kratkih šetnji u danu?

Općenito govoreći, bilo koji način hodanja imat će značajne prednosti.

“Poboljšano zdravlje srca, sniženi krvni tlak, jači mišići u nogama i leđima, kao i jači zglobovi i kosti te smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti među zdravstvenim su dobrobitima povezanim s hodanjem”, kaže dr. Nicolas Berger.

Pročitajte: Može li hodanje zamijeniti svakodnevnu vježbu?

Duge i kratke šetnje: koja je razlika?

Berger kaže da je kratka šetnja oko 20 minuta, a duga šetnja računa se kao 45 minuta i više. Prema studiji objavljenoj u British Journal of Sports Medicine, dnevna 11-minutna brza šetnja može biti dovoljna količina tjelovježbe za smanjenje rizika od bolesti poput bolesti srca, moždanog udara i brojnih vrsta raka.

Stoga bi dvije ili tri kratke šetnje tijekom dana mogle pomoći u sprječavanju učinaka dugotrajnog sjedenja.

Razbijanje vaše tjelesne aktivnosti na manje šetnje osigurava da ćete se tijekom dana redovito kretati.

Ovaj je pristup osobito koristan ako imate sjedeći posao ili imate prezauzet raspored koji ograničava vrijeme koje možete posvetiti vježbanju, to jest šetnji odjednom. Kraće šetnje znatno su bolje za vaše zglobove i smanjit će vjerojatnost ozljeda. Uključivanje kratkih šetnji nakon obroka može pomoći u metabolizmu glukoze i smanjiti rizik od stanja poput dijabetesa tipa 2.

S druge strane, duže šetnje obično rezultiraju većom potrošnjom kalorija u usporedbi s kraćim šetnjama. To može biti i odlična aktivnost za oslobađanje od stresa, koja vam omogućuje da se opustite, razbistrite um i uživate u meditativnim aspektima hodanja.

Umjesto da se fokusirate isključivo na jedan pristup, kombinacija jedne duge šetnje i više kratkih šetnji može biti korisna za cjelokupnu kardio kondiciju i vaše zdravlje.

Na kraju krajeva, bilo da se odlučite za jednu dugu šetnju ili više kratkih šetnji, najvažniji aspekt je dosljednost. Oba pristupa imaju svoje prednosti i doprinose poboljšanju kardio kondicije.

Slušajte svoje tijelo i primijenite tehniku koja vam najbolje odgovara, kako kažu stručnjaci.

Pročitajte: Jednosatna šetnja prirodom može učiniti čuda za vaše zdravlje, pokazalo je novo istraživanje

Foto: Alina Rosanova iStock/Getty Images Plus via Getty Images