Ne trebate eliminirati banane ako želite mršavjeti, smatraju nutricionisti

Istraživanje je pokazalo da povećanje unosa vlakana može smanjiti rizik od debljanja do 30 posto

by | 10 siječnja, 2022
Banane nisu loša hrana za one koji žele smršaviti

Konzumiranje više voća i povrća jedan je od najboljih načina na koji da poboljšate svoje zdravlje. Zapravo, jedenje banana može imati mnoge zdravstvene prednosti, bilo da pokušavate smršavjeti ili poboljšati zdravlje srca.

Da biste smršavjeli, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o razvoju sigurnog i učinkovitog plana mršavljenja koji odgovara vašim individualnim zdravstvenim potrebama, a ne slijepo pratiti brzinske dijete. Osim pravilne prehrane, trebali biste primjerice više vježbati i dovoljno spavati.

Ali jedenje više hrane bogate vlaknima poput banana može biti dobar početak prema zdravom planu mršavljenja. Pogotovo kad znamo da se debljate od ukupnog unosa kalorija tijekom dana, a ne jedete li čokoladu ili voće. No važno je što unosite kako biste se osjećali dobro – i da, to nekad znači i čokoladu! Stoga je smatrati bananu nekom zabranjenom ili lošom namirnicom potpuno suludo.

Zašto banane imaju beneficije?

Banane sadrže puno kalija, ugljikohidrate, dijetalna vlakna, vitamin A, vitamin C te B6 te željezo. Upravo su one jedino voće koje je često zabranjeno prilikom raznih režima za mršavljenje jer imaju oko 100 kalorija, no stvarno ne biste trebali. Njihov visok sadržaj vitamina, fitokemikalija i vlakana čini ih snažnim dodatkom zdravom planu mršavljenja.

Vlakna nas održavaju sitima tijekom dana, što dovodi do smanjenja ukupne količine kalorija koju uzimamo tijekom dana. Upravo je to ključna prednost za održavanje težine, mršavljenja i izbjegavanja prejedanja. Vlakna u banani čine 12 % preporučene dnevne vrijednosti, što izravno pridonosi gubitku težine. Zapravo, konzumiranje visoke razine vlakana može smanjiti rizik od debljanja do 30 %.

Različiti unos voća može pomoći nekome tko je na dijeti da pojede niz ključnih hranjivih tvari. Iako je poznato da su banane pune kalija, i drugo voće može biti korisno. Premda kruške i jabuke imaju više vlakana, banane imaju više po obroku od trešanja, avokada ili grožđa.

Općenito, preporučuje se konzumiranje dvaju ili više komada voća dnevno kao dio zdrave prehrane. Banane su svakako dobar izbor za jedno od tih voća, a možete uživati ​​i do jedne srednje banane dnevno kao dio zdravog plana mršavljenja.

Kakve banane volite?

Zelenije, manje zrele banane imaju višu razinu škroba – posebno otpornog škroba. Ova vrsta škroba može biti korisna za mršavljenje jer se sporije probavlja i pomaže vam da se osjećate sitim. Jedino je problem taj što zelene zrele banane mogu biti teže probavljive, pa bi ih svatko s probavnim ili gastrointestinalnim zdravstvenim problemima trebao izbjeći.

Jasno je da je jesti više voća i povrća dobar izbor za mršavljenje – a visok sadržaj vlakana u bananama čini ih posebno zdravom opcijom – bez obzira na to jeste li drukčije čuli.

Pročitajte: Najbolje kombinacije vježbi za uspješno mršavljenje

 

Foto: Eiliv-Sonas Aceron/Unsplash