Aspidistra je izdržljiva biljka koju nabavljamo već danas, a savršena je za male stanove

by | 18 kolovoza, 2023
aspidistra biljka

Aspidistra, nazvana i Željezna dama, biljka je koju vrlo lako možete održavati pa je samim time savršena za svaki dom!

Ovo je popularna sobna biljka koja potječe iz Kine i Japana, a naziv Željezna dama dobila je zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na različite uvjete uzgoja. Moglo bi se reći da je to jedna iznimno neuništiva i zahvalna biljka. Za nju ćete još čuti nazive poput ukrasni kukuruz, ali i željezna biljka.

Radi se o niskoj biljci s gustim, kožnatim, tamnozelenim lišćem. Lišće je obično široko i ravan te raste direktno iz tla, a može se uzgajati i u teglama.

Poznata je po svojoj izdržljivosti i sposobnosti preživljavanja u različitim uvjetima. Voli svjetlo, ali može se uzgajati čak i na mjestima s malo svjetla pa je idealna i za stanove.

Također, dobro podnosi promjene temperature i vlažnosti zraka. Idealna temperatura za uzgoj je oko 15-24 °C.

Pripazite na to da je nikad ne stavljate direktno na sunce jer će to spaliti njezine listove, kao ni na preniske temperature jer nije otporna na hladnoću.

Dobro je znati da ova biljka preferira ravnomjerno vlažno tlo, ali nije sklona previše vlažnom tlu koje može dovesti do truljenja korijena. Zato pustite se gornji sloj tla lagano osuši prije zalijevanja jer uvijek je bolje zalijevati manje nego previše.

Pročitajte:  Oduševila nas je ova biljka zelenih listova po kojima možete pisati! 

 

Kad se odlučite razmnožiti Aspidistru, postupak je prilično jednostavan. Prvo, pažljivo izvadite cijelu biljku iz njezine trenutačne posude. Zatim pažljivo podijelite biljku na manje dijelove, svaki s dovoljno korijena i pripadajućom stabljikom.

Nakon što ste podijelili biljku, posadite svaki dio u svoju zasebnu posudicu s prikladnim supstratom i zemljom. Pripazite da su korijeni dobro pokriveni tlom, ali nemojte previše pritiskati tlo oko korijena kako biste izbjegli oštećenje.

Zbog svoje izdržljivosti i elegantnog lišća, aspidistra je popularna biljka za uređenje unutarnjih prostora, posebno onih s manje svjetla. Ako tražite takvu biljku za svoj dom, Aspidistra je idealno rješenje!

Sve ove dobre strane koje ima, čine Aspidistru simbolom izdržljivosti, snage i stabilnosti.

aspidistra biljka

Pročitajte: Tri nimalo zahtjevne biljke koje će prirodno rashladiti vaš dom 

Foto: Instagram, Wirestock iStock/Getty Images Plus via Getty Images, Ольга Симонова iStock/Getty Images Plus via Getty Images