Oduševila nas je ova biljka zelenih listova po kojima možete pisati!

by | 6 kolovoza, 2023
Clusia rosea Kluzija biljka

Clusia rosea elegantna je biljka koja je često nazivana “Autograph Tree” zbog nevjerojatne osobine koju posjeduje, a ta je da su njezini listovi poput malih umjetničkih platna na kojima možete pisati.

To znači da upravo na nju možete otisnuti ili izrezbariti određenu poruku!

Ovu biljku možete smjestiti gotovo bilo gdje u vašem interijeru jer se svojom jednostavnošću lako uklapa u razne stilove. Bilo da želite upotpuniti minimalistički prostor ili sofisticiran interijer, Cluzia će dati dodatnu dozu elegancije.

Dolazi iz tropskih krajeva i zahvaljujući svom izgledu i karakteristikama, postala je tražena kao ukrasna sobna biljka.

Iako njezini listovi mogu biti primamljivi za eksperimentiranje, preporuka je da budete umjereni u svojim “umjetničkim” sklonostima i da uživate u njezinoj prirodnoj ljepoti.

Jedan od razloga zašto je Clusia tako popularna je taj što je izuzetno prilagodljiva. Ona voli puno svjetlosti, ali ne podnosi izravno sunce. Stoga je idealna za postavljanje na mjesta s obiljem indirektne svjetlosti, poput blizu prozora koji nisu okrenuti prema jugu.

Osim svoje prilagodljivosti, ima još jednu posebnu značajku koja je čini omiljenom  – njezin potencijal za rast. Može narasti do impresivnih 150 do 180 centimetara visine. Naravno, za postizanje te veličine potrebno je malo strpljenja, to jest godina.

Također, budući da će biljka rasti i razvijati se s vremenom, bitno je osigurati joj dovoljno prostora. Zato se pobrinite da ima dovoljno mjesta za širenje svojih listova i grana.

Pročitajte: Tri nimalo zahtjevne biljke koje će prirodno rashladiti vaš dom 

Preporučuje se presađivanje Clusije svake dvije do tri godine u posudu koja je dva broja veća od prethodne.

Zalijevajte je svakih 7-10 dana, ali pazite da koristite manje količine vode svaki put. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja korijenja i drugih problema.

Listove ove biljke možete redovito obrisati vlažnom krpicom kako bi ostali sjajni i čisti, a odlična je vijest ta da je možete lako pronaći u specijaliziranim trgovinama za biljke i to po razumnim cijenama. Kod nas je možete kupiti i u IKEA prodavaonica i to po super cijeni!

No, iako je ova biljka izdržljiva, budite pažljivi i nježni prema njoj da biste je očuvali u njezinom punom sjaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viktória Szakál (@sz_victoria)

Pročitajte: Četiri domaće glamping oaze na našoj wish listi za ljeto 

Foto: Instagram; IKEA