Tri nimalo zahtjevne biljke koje će prirodno rashladiti vaš dom

by | 9 srpnja, 2023
biljke za prirodno hlađenje doma

Biljke u domu posebna su strast i čar, a kada te biljke djeluju pozitivno na zdravlje – još i više!

Vjerujemo da tijekom ljeta i godišnjih odmora ne razmišljate o kupovini novih biljaka, ali se nadamo da će vas ovaj tekst potaknuti na to da ih nabavite i sad. Posebice zato što neke od njih na prirodan način snižavaju temperaturu u domu, što znači da manje morate posezati za uređajima poput klime ili ventilatora.

Ovu tvrdnju potvrdila je i NASA u studiji pod nazivom “Earth Science” te izjavila da postoji jeftin i ekološki prihvatljiv način hlađenja zatvorenih prostorija koji pruža prirodno hlađenje koristeći biljke.

Istraživanje je pokazalo da određene vrste biljaka imaju sposobnost smanjivanja temperature u prostorijama.

Upravo zato donosimo vam tri sobne biljke koje će prirodno rashladiti vaš dom, a koje nisu nimalo zahtjevne za održavanje.

Pročitajte: 5 korisnih Instagram profila koje morate pratiti ako obožavate biljke 

Tri sobne biljke koje će prirodno rashladiti vaš dom

Aloe vera

Aloe vera (aloja) jest višegodišnja sukulenta koja se ističe svojim ljekovitim svojstvima, a poznata je po svom sočnom lišću koje sadrži prozirni gel. Već stoljećima se koristi u medicini i kozmetici.

Gel od aloje ima širok spektar ljekovitih svojstava. Koristi se za liječenje opeklina, rana, ožiljaka i kožnih problema poput akni i ekcema. Također ima protuupalna svojstva koja pomažu u smirivanju iritacije i crvenila kože pa je čest sastojak u kozmetici.

Osim toga, aloja je i prirodni hidratant koji pomaže u zadržavanju vlage u koži, čineći je glatkom i podatnom. Svojstva aloje također se koriste u njegi kose, jer potiče rast kose, smanjuje perut i jača korijenje.

Ova biljka prilično je otporna i jednostavna za održavanje, a preferira suhe i sunčane uvjete te dobro podnosi sušu. Aloja je popularna sobna biljka jer je u stanju pročistiti zrak i apsorbirati štetne tvari, a zbog toga što sadrži visok udio vode jedna je od najpoželjnijih biljaka koje mogu prirodno rashladiti dom.

biljke za prirodno hlađenje doma

Fikus benjamin

Još jedna jako zahvalna biljka koja ne iziskuje puno brige u domu je Fikus benjamin. Ova biljka ima guste zelene listove koji mogu pružiti hladovinu i stvoriti ugodnu atmosferu u prostoru, a listovi ove biljke djeluju kao prirodni regulatori vlage i temperature, što rezultira prirodnim hlađenjem prostora.

Dobar je i za početnike, a posebice za ljetne dane u kući jer bez problema podnosi visoke temperature, a tada ga je dovoljno zalijevati jednom tjedno.

biljke za prirodno hlađenje doma

Svekrvin jezik – Sansevieria

Svekrvin jezik je biljka s mesnatim listovima koji mogu apsorbirati i zadržavati vlagu u sebi te ukloniti nečistoće.

Pripazite na to koliko puta zalijevate ovu biljku jer je previše vode može uništiti. Bitno je za spomenuti da je ima velik udio vode i zbog toga ispušta puno hladne vlage u zrak, kao i velike količine kisika koji će vam omogućiti da lijepo spavate za vrijeme ljetnih vrućina.

biljke za prirodno hlađenje doma

Foto: Pexels, Unsplash, Grumpy Cow Studios iStock/Getty Images Plus via Getty Images