7 originalnih ideja kako ukrasiti dom sobnim biljkama

Unesite dašak prirode

by | 31 ožujka, 2023
Kako ukrasiti dom biljkama

Ukrašavanje doma biljkama prekrasan je način kako da u interijer unesete dozu prirode. Ništa ljepše ne ukrašava životni prostor od bujnog zelenila, a pozitivan utjecaj biljaka na vaše zdravlje i dobrobit dobro je poznat. Evo nekoliko jednostavnih a efektnih načina kako možete aranžirati biljke u domu kao profesionalac:

1. Odaberite teglicu koja se slaže s postojećim dekorom

Odabir posude za biljku ključan je dio slagalice aranžiranja cvijeća u domu jer je važno odabrati onu koja će odgovarati postojećem dekoru. Posude od terakote donijet će rustikalni šarm kuhinji, pletena košara unosi teksturu u dnevnu sobu uređenu u skandinavskom stilu, dok je teglica žarke boje zabavna fokalna točka na stoliću.

2. Napravite kolekciju

Bilo da velikim lončanicama želite oživjeti osvijetljeno predsoblje ili imate nekoliko teglica kaktusa na prozorskoj dasci, kolekcija biljaka odlična je za stvaranje fokalne točke u uređenju interijera. Za najbolje rezultate odaberite tri lončanice s biljkama različitih oblika i veličina ili se poigrajte s više malih teglica istog stila s različitim biljkama. Najviše postavite straga, a manje posude sprijeda.

3. Razdijelite prostoriju prevelikom biljkom

Nakon što ste se navikli na brigu o sobnom bilju u malim teglama, vrijeme je da nabavite jednu grandioznu koja može poslužiti kao središnji dio vaše sobe, odnosno podijeliti prostor u dva dijela. Za tu svrhu možete odabrati bostonsku paprat, smokvu, fikus ili monsteru. Korištenje biljaka u dizajnu interijera može trenutačno transformirati svaki prostor.

4. Ozelenite police s knjigama

Odabir različitih sobnih biljaka može biti savršen završni dodir na policama ili sobnim pregradama. Osim što će u prostor udahnuti dašak živih boja, biljke skulpturalnih, organskih oblika nevjerojatan su protuotrov za oštre arhitektonske linije suvremenih pregradnih polica. Vizualno ih omekšajte s nekoliko teglica vražjeg bršljana, zlatnog puzavca, zmijske biljke ili filodendrona.

Kako ukrasiti dom biljkama

5. Koristite biljke kao zastore

Umjesto zavjese ili roleta, biljke vam mogu pomoći da zadržite privatnost. Smjestite ih tik pokraj prozora, na prozorsku dasku i/ili ih okačite iznad prozora kako biste stvorili suptilnu zelenu barijeru između vašeg doma i vanjskoga svijeta. Dolaskom ljepšeg vremena, neke od svojih zelenih ljubimaca možete preseiti i na vanjsku stranu prozora.

6. Oživite kupaonicu biljkama koje vole vlagu

Kupaonica je rijetko prostor o kojem razmišljamo kada dekoriramo dom biljkama, ali ako imate dobar izvor svjetlosti, ona može biti odlično mjesto za biljke koje uživaju u visokom postotku vlažnosti zraka. Paprati, orhideje i mirni ljiljani cvjetat će uz dodatnu vlagu u zraku od tuširanja.

7. Napravite vertikalni vrt u malom stanu

Nabavite tegle koje se mogu pričvrstiti na zid, pa u svome domu, posebno ako je male kvadrature, možete uživati u vertikalnom vrtu. Za zeleni zid možete upotrijebiti različite vrste paprati i viseće biljke poput zlatnog puzavca ili pak
naručiti gotove “zidove“ od mahovine dostupne u različitim veličinama koji su jednostavni za održavanje, a u dom unose ambijent džungle.

Kako ukrasiti dom biljkama

Pročitajte: Pet domaćih trgovina otkrilo nam je koje su najaktualnije biljke ovog proljeća

Foto: iStock/Getty Images Plus