Ova točkasta hit biljka neobičnih listova poželjna je za svaki interijer

by | 4 rujna, 2022
TOČKASTA begonija

Begonia maculata, poznatija kao Točkasta begonija, šarmantna je cvjetnica vrlo neobičnih listova. Osvojila nas je na prvu jer je iznimno efektna, ali i stvarno jednostavna za održavanje! Mi baš volimo u svom domu nešto drukčije, novo i zanimljivo, a ovo je biljka koja se tu definitivno uklapa.

Točkasta begonija biljka je koja s gornje strane zelenih listova ima nepravilne bijele točkice, a ako se malo bolje zagledate, primijetit ćete kako su bijele točkice prošarane srebrnim, gotovo sjajnim šljokicama. S donje strane listova točkasta begonija u potpunosti je tamnocrvene boje, slično kao i Calathea makoyana. Uz čarobne listove koji se čine gotovo nacrtanim, begonija i cvjeta.

Točkasta begonija

Cvjeta u “grozdovima” s bijelim zvonolikim cvjetovima i žutim središtem, i to od veljače do travnja. No, s obzirom na to da je sobna biljka, svojim bi vas cvjetovima mogla iznenaditi i u drugim mjesecima. Ako ste se pitali mirišu li cvjetovi begonije, odgovor je – ne mirišu, ali su estetski vrlo lijepi.

U prirodi Begonia maculata obitava u sjenovitim područjima, no u kućnom uzgoju odgovara joj puno indirektne svjetlosti i blago vlažno tlo. Biljka se zalijeva jednom tjedno s oprilike 2-3 dl vode za teglicu promjera 12 cm, a svakako pola sata nakon zalijevanja izlijte višak vode iz ukrasne teglice kako ne bi došlo do truljenja korijenja.

Bitno je naglasiti kako je begonija otrovna ako ju se proguta. Stoga je čuvajte na povišenim mjestima dalje od kućnih ljubimaca ili djece.

Pročitajte: Domaće trgovine u kojima cvijeće i biljke možete kupiti online

točkasta begonija

Točkasta begonija je zimzelena trajnica koju možete kupiti u dućanu BILJKE.PLANTS, Ilica 74, Zagreb.

Pročitajte: Red Maranta: biljka zahvalnosti i molitve poželjna je u svakom domu

Izvor: PR, Foto: Dmitry Kuznetsov iStock/Getty Images Plus via Getty Images, Pexels