Hit biljka koja uz pravilnu brigu pruža najljepše boje i cvjetove

by | 27 studenoga, 2021
kako brinuti za orhideju

Predivna orhideja spada u neke od najpopularnijih vrsta cvijeća, a zbog svoje ljepote i cvjetova u raznim bojama, čest je gost mnogim domova, ali i rado viđen poklon te ukras u mnogim uredima. Jeste li znali da orhideja ima oko 1000 rodova i 30 000 raznih vrsta? Normalno je da će svaka vrsta drukčije reagirati na okolinu i vremenske uvjete u kojima se nalazi. Većinom mnogi kupuju već procvalu, najčešće Phalaenopsisu ili Dendrobiumu, koje su najpopularnije. Lat. Phalaenopsis u prijevodu znači “orhideja leptirica”, koja je naziv dobila upravo zbog toga što vizualno podsjeća na raširena krila leptira. Ona će na sobnoj temperaturi bez problema cvjetati i rasti te pružiti krasne cvjetne boje i uzorke.

Kupovne orhideje većinom dolaze u plastičnim posudama s vlažnim korijenom, a istom tom korijenu važno je osigurati dovoljan pristup zraku. Također, prilikom cvjetanja orhideju nikad nemojte presađivati, samo smanjite zalijevanje. Najbolje će joj odgovarati mjesto gdje nema jakog sunca, ali ni propuha te što dalje od bilo kakvog izvora topline, poput radijatora, peći, kamina… Da bi ostale zdrave, važno ih je redovito zalijevati – najbolje jednom tjednom odstajalom vodom. Uz to, pobrinite se da budu u odgovarajućim teglama, a za njih su najbolje prozirne kako bi se korijenu omogućio nesmetan proces fotosinteze. Previše zalijevanja nikako nije dobro i ne preporučuje se jer je korijen orhideje iznimno osjetljiv i počinje trunuti zbog prevelike količine vlage i vode.

Zimi je biljka u fazi mirovanja. Držite je na toplome, ali bez previše zalijevanja. Ponekad se uzgojiti prekrasnu orhideju čini uistinu težak posao, ali ako joj pristupite na pravi način i uz prave korake, nagradit će vas najdivnijim cvjetovima u boji!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jardimdoeden (@gardennsecret)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jardimdoeden (@gardennsecret)

Ono što je isto itekako važno – teglu orhideje možete nakratko umočiti ili otuširati te pustiti da se višak vode ocijedi prije vraćanja u teglu. Također, može se koristiti gnojivo za orhideje, a ako primijetite da biljka ima žute ili izgužvane listove, možda joj je odgovara pozicija pa je pokušajte premjestiti na drugo mjesto.

U posljednje vrijeme često se spominje da se orhideje mogu zaliti zelenim čajem, koji bi mogao osigurati njihov produktivniji rast. Naravno, nemojte pretjerivati s količinom i raditi to prečesto.

6 koraka za uspješno zalijevanje orhideje

Nježno uklonite mahovinu s korijena orhideje. Korijenje očistite i skinite mahovinu i odrežite mrtvo korijenje. Stavite u staklenu posudu malo vode i korijenje u to, a listovi moraju biti izvan posude. Kad se sva voda osuši, i orhideji je potrebno da se osuši 2-3 dana. Zatim opet stavite vodu u posude i ponovite postupak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pinche Nick (@pinchemick)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benedetta (@billy_cat_mood)

Foto: Instagram

Foto: AlekseyJL iStock/Getty Images Plus via Getty Images