Kako ADHD može utjecati na vaš menstrualni ciklus?

by | 1 kolovoza, 2023
adhd i menstrualni ciklus

Procjena je da čak 2,6 milijuna ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu živi s poremećajem pažnje i hiperaktivnosti (ADHD).

Simptomi se općenito mogu kategorizirati kao nepažnja (poteškoće s koncentracijom i fokusiranjem), hiperaktivnost, emocionalna disregulacija i nedostatak kontrole impulsa. Određeni simptomi ovise o spolu.

Povezanost ADHD-a i menstruacije

Mjesečnice mogu izazvati kaos s ADHD-om, pogoršati simptome, pojačati emocionalnu disregulaciju, pa čak i učiniti lijekove manje djelotvornima. Sve je to zbog progesterona – spolnog hormona koji regulira menstruaciju i podržava trudnoću. U tjednu koji prethodi našoj mjesečnici, razina progesterona raste, dok se razina dopamina smanjuje.

Te fluktuirajuće razine mogu biti štetne za one s ADHD-om koji već rade na nižim razinama dopamina od opće populacije.

Dr. Hana Patel, liječnica opće prakse, objašnjava da ove hormonalne promjene mogu utjecati na ADHD i način na koji se manifestira.

“Istraživanja i povratne informacije od strane pacijentica s ADHD-om govore nam da bi njihov menstrualni ciklus mogao utjecati na simptome ADHD-a”, objašnjava ona.

Jedna studija iz 2021. objavljena u Journal of Psychiatric Research pokazala je da žene s ADHD-om imaju puno veći rizik od PMDD-a (predmenstrualni disforični poremećaj, teški oblik predmenstrualnog sindroma ili PMS-a) s prevalencijom od 45,5 % u usporedbi s 28,7 % žena koje nemaju ADHD. Studija je također otkrila da je 57,6 % žena s ADHD-om doživjelo postporođajnu depresiju (PPD) u usporedbi s 14-20 % opće ženske populacije.

Dr. Patel savjetuje vođenje dnevnika da bi se pratili svi trendovi simptoma. “Razumijevanje onoga što se događa u vašem tijelu može vam pomoći u nošenju s pojavom simptoma ADHD-a. Preporuka je da pratite kako se osjećate iz dana u dan nekoliko mjeseci da biste vidjeli postoji li obrazac za ADHD te da biste tome prilagodili lijekove koji su vam potrebni.”

Pročitajte: Kako hormoni utječu na probavu i što to znači za vaš menstrualni ciklus? 

adhd i menstrualni ciklus

Povezanost ADHD-a i hormona

Nejasno je što točno uzrokuje ADHD. Liječnici vjeruju da je to povezano s problemima u tome kako vaše tijelo obrađuje određene moždane kemikalije koje se nazivaju neurotransmiteri, uglavnom dopamin i norepinefrin.

Ženski spolni hormon estrogen također povisuje razinu dopamina u vašem mozgu. Još jedan ženski hormon, progesteron, također djeluje na dopamin, ali istraživanja još uvijek ne razjašnjuju u potpunosti kakav učinak ima. Razina estrogena raste u prva dva tjedna menstrualnog ciklusa. Nakon ovulacije, razina estrogena pada, a razina progesterona raste. Oba hormona na najnižoj su razini u danima neposredno prije menstruacije. To također može uzrokovati pad razine dopamina.

Kod djevojčica i žena veća je vjerojatnost da će imati oblik ADHD-a koji se naziva pretežno nepažnja, s problemima povezanim s fokusom i koncentracijom, a ne ponašanjem i kontrolom impulsa. Možda ćete primijetiti sljedeće:

  • Imate problema s obraćanjem pozornosti.
  • Ne možete se držati zadatka.
  • Imate problema s vezama.
  • Ne možete kontrolirati emocije.
  • Teško vam je organizirati se.
  • Gubite ili zaboravljate stvari.

Pročitajte: Četiri navike koje prirodno podržavaju hormonalno zdravlje 

Foto: Galina Zhigalova; Denis Kalinichenko  iStock/Getty Images Plus via Getty Images