Dopaminsko odijevanje – sve popularniji trend za bolje raspoloženje

Umjetnost odijevanja za dobro raspoloženje

by | 3 kolovoza, 2022
dopamine dressing

“Dopamine dressing” naziv je sve  popularnijeg trenda koji pokazuje da biranjem određene boje ili stila odjevnih predmeta možete aktivirati lučenje dopamina. Dopaminsko odijevanje tako postaje nošenje odjeće koja donosi sreću i poboljšava raspoloženje. Zato, kad razmišljate o bojama koje nosite, vodite se time da vas one čine sretnima i da vam donose radost. Jer to je doista moguće!

Studija objavljena 2012. godine pokazala je da su osobe koje su nosile odjeću koja za njih ima neko simbolično značenje automatski povećavala njihovo samopouzdanje. Isto tako, studija objavljena u Journal of Experimental Social Psychology ističe da odjeća može imati psihološki utjecaj na puno toga, a posebice na to kako se osjećate. Jer kada imate samopouzdanja, automatski i vaše držanje, glas i drugi neverbalni aspekti postaju pozitivniji. Dopaminsko odijevanje je upravo to – nošenje odjeće u kojoj se osjećate dobro. I nema pravila – to mogu biti vaše omiljene traperice, veste, haljine.

Istina je da nekim ljudima žarke boje popravljaju raspoloženje, a isto ističe i psihologinja Karen Haller: “Boja je sjajan način kako da podignemo svoje raspoloženje i poboljšamo raspoloženje u trenu. Naše samopouzdanje može se povećati kada nosimo boje koje volimo i u kojima se osjećamo dobro. Instinktivno se osjećamo i ponašamo drukčije vezano za boje zbog načina na koji ih primamo kroz oči i kroz dio našeg mozga u kojem se nalaze naše emocije.”

Jasno je da postoje i druge stvari koje potiču lučenje dopamina, a to su aktivnosti poput šetnje, meditacije, maženje sa psom pa sve do slušanja omiljenih pjesama. Stručnjaci se ipak slažu i u tome da ono što nosite utječe i na vašu sliku o tome što mislite sami o sebi, kako ističe dr. Matt Johnson, neuroznanstvenik te kaže da je upravo dopamin odgovoran za predviđanje toga kako će odjevni predmet biti primljen od drugih, ali i za to kako drugi percipiraju ono što nosite. Ako krenete pretraživati #dopaminedressing na Instagramu, vidjet ćete da ljudi biraju žarke boje i uzorke, ali je ipak najvažnije pravilo to da se osjećate dobro u bilo čemu što nosite!

Pročitajte: Stylinzi za plažu ove su godine jako chic! Donosimo inspiraciju

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pamela Badžek (@august_xvi)

Savjeti za odabir “dopaminskog odijevanja”

Zapišite u dnevnik što volite nositi: Nemojte posezati za impulzivnim kupnjama, već uzmite vremena da razmislite o tome kako se osjećate dok nosite određenu odjeću te zabilježite emocije koje se javljaju kada nosite određene boje i kako one djeluju na vas. Napišite i sve pozitivne povratne informacije koje ste dobili od drugih o svojoj odjeći i kako ste se zbog toga osjećali. I upravo to vam može pomoći da uočite trendove koje vam donose zadovoljstvo.

Odaberite boje koje volite i eskerimentirajte: Razmislite o bojama koje vas privlače jer svatko ima barem jednu ili dvije boje koje voli nositi. Ako ste za eksperimentiranje, pokušajte s nijansama narančaste za koju istraživanja pokazuju da su poticajne i razigrane. Tu je i žuta koja asocira na toplinu i veselje. Ipak, ako primijetite da kod vas djeluje suprotno tada ju izbjegavajte. Pod eksperimentiranjem mislimo na tkaninu i materijale koje birate.

Igrajte se modnim dodacima i isprobavajte nešto novo: Ne postoji ispravan ili pogrešan način dopaminskog odijevanja. Sva je čar u tome da prihvatite moć odjeće kako biste se osjećali najbolje što možete. Jer pravi modni izbor ono je što vas čini samouvjerenima i time se vodite.

Pročitajte: Što odjenuti kad je vani nesnosno vruće? Donosimo stylinge koji će vas inspirirati

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @jelenamarinovic

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura Jade Stone (@laurajadestone)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JULIE SARIÑANA (@sincerelyjules)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JULIE SARIÑANA (@sincerelyjules)

Foto: Instagram, naslovna: @laurajadestone