5 dirljivih filmova koje ne možemo dočekati pogledati

by | 12 ožujka, 2022
zagreb dox filmovi

Punoljetno, 18. izdanje ZagrebDoxa od 3. do 10. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema donijet će publici priliku da uz osamdesetak filmskih ostvarenja zakorači u brojne važne, inspirativne, dirljive i hrabre priče. 

S obzirom na to da nam trenutačno svima treba injekcija pozitive i optimizma, zamolili smo organizatore ZagrebDoxa da za nas izdvoje nekoliko vizualno lijepih, inspirativnih naslova s predstojećeg festivalskog izdanja. Malo je reći kako su nas prijedlozi oduševili, pa jedva čekamo travanj kako bismo ove filmove mogli pogledati na jednom od najvažnijih i najljepših domaćih filmskih festivala.

Iz programa predstojećeg festivalskog izdanja ZagrebDoxa izdvajamo nekoliko filmova koje ne biste trebali propustiti!

Film s balkona

U svom novom ostvarenju renomirani, publici ZagrebDoxa znan poljski autor Paweł Łoziński kameru upire u pločnik ispred svoje zgrade, na kojem se izmjenjuje plejada slučajnih prolaznika, njegovih susjeda i poznanika. Łoziński im postavlja pitanja i tijekom dvije godine snimanja ovih razgovora stvara prostor za dijalog, svojevrsnu laičku ispovjedaonicu – mjesto na koje svatko može stati i ispričati svoju priču. Film s balkona (The Balcony Movie) dobio je Grand Prix u kategoriji Critics Week Award na međunarodnom festivalu u Locarnu.

Priča o gledanju

Dok se priprema za operaciju koja će mu vratiti vid, nagrađivani redatelj Mark Cousins propituje ulogu vizualnog doživljaja u životima pojedinaca i kolektiva. U formi filmskog eseja, na duboko osobnoj, intimnoj razini i uz brojne reference na povijest kinematografije i likovne umjetnosti, Priča o gledanju (The Story of Looking) vodi gledatelje kroz svu raskoš vidljivog svijeta, kroz kaleidoskop čudesne slikovnosti kultura i era. Redatelj poznat po vrlo originalnoj poetici pretprošle je godine za svoju 14-satnu filmsku odiseju Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema ovjenčan Europskom filmskom nagradom za inovativno pripovijedanje.

Dive

Tri nerazdvojne, glasne 20-godišnjakinje dojmljivih osobnosti junakinje su filma Dive (Divas) mađarskog redatelja Mátéa Kőrösija. Djevojke na prijelomu između tinejdžerske i odrasle dobi, sasvim očekivano, satima mogu razgovarati o šminki, odjeći ili profilnim slikama, a simboličke maske koje su same stvorile pomažu im sakriti se od problematične prošlosti. Mladi redatelj, koji i sâm preuzima interaktivnu ulogu u vlastitom filmu, prati ih kamerom kako bi doznao što se krije iza njihove savršene šminke. Kako vrijeme odmiče, njihovi razgovori postaju sve iskreniji, a tri mlađahne dive sve više napreduju prema odraslosti.

Rijeka

Poetično filmsko i glazbeno putovanje u režiji Jennifer Peedom istražuje iskonske spone između ljudi i rijeka, načine na koje one oblikuju ne samo krajolike, već i ljudske živote, kulture i imaginaciju. Uz skladbe Richarda Macfarlanea u izvedbi Australskog komornog orkestra te glazbu Radioheada i Jonnyja Greenwooda, u ovom vizualno spektakularnom ostvarenju posjećuju se rijeke u 39 zemalja na šest kontinenata i otkrivaju svoju veličanstvenu ljepotu iz dosad neviđenih vizura. Narator u filmu američki je glumac Willem Dafoe, poznat po svom osebujnom baršunastom glasu. 

Voli me, ne voli me

Kroz intimne, direktne razgovore s dvadesetak mladih Danaca, film Voli me, ne voli me (Loves Me, Loves Me Not) pruža jedinstven i osoban uvid u različite forme ljubavi i partnerstva u 21. stoljeću. Otkrivajući sve radosti, izazove i teškoće koje dolaze s vezama – od zaljubljivanja, izlazaka, seksa i dijeljenja, pa do slomljenih srca, samovanja, ali i gubitka te ponovnog pronalaženja sebe samih – film na autentičan, duhovit i dinamičan način pripovijeda priču o ljubavi danas u svoj njezinoj šarolikosti. Režiju potpisuju Andrine Moland, Caroline Mathilde Salic i Kathrine Skibsted.

Foto: PR