Znate li što sve može uzrokovati grčeve u nogama?

Grčevi u nogama nisu nimalo ugodni, pročitajte kako ih liječiti i spriječiti

by | 3 svibnja, 2021
grčevi u nogama, zdravlje

Ako još uvijek niste, vjerojatno ćete kad-tad doživjeti grčeve u nogama. Grčevi vas mogu pogoditi u bilo koje doba dana – bez obzira na to spavate li, trčite ili radite nešto sasvim drugo. U par sekundi nastaje oštra bol koja je jako iscrpljujuća, nagla i jaka te obično traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Ovakvu bol možete ublažiti nježnim istezanjem mišića.

Međutim, ako se grčevi ponavljaju, svakako razmislite da potražite uzrok koji može tome pridonijeti, poput problema sa štitnjačom. (Pročitajte: Muče vas grčevi u nogama tijekom noći? Evo što to može značiti)

Razlozi zbog kojih može doći do grčeva u nogama

Dehidracija: Dehidracija može biti jedan od uzroka, pogotovo kad se radi o sportašima i tijekom ljetnih mjeseci ako ne pijete dovoljno tekućine. Upravo se vježbanjem i znojenjem gubi puno tekućine te je zato važno imati naviku redovitog pijenja vode.

Neuravnotežen unos kalcija, natrija, magnezija i kalija može dovesti do grčenja nogu. Zato je važno birati hranu i pametno jesti – banane, batat, jogurt, špinat i orašasti plodovi bogati su mineralima pogodnima za mišiće i mogu ukloniti nedostatke koji bi uzrokovali grčeve u nogama. (Pročitajte: Bol u mišićima najbolje ćete ublažiti na sljedeće načine)

S druge strane, izbjegavajte kofein koji se nalazi u kavi i čaju te nekim gaziranim sokovima jer može doprinijeti grčevima i usporiti cirkulaciju u mišićima.

Za vrijeme trudnoće šanse za nedostatak magnezija i kalija su veće pa pripazite i na to kako biste izbjegli grčeve.

Također, živčani sustav može biti krivac za grčeve kad nešto dugoročno i naporno radite – odmor i istezanje itekako su važni u tim situacijama. Mišići ne djeluju jednako i ne reagiraju jednako na svaku vašu kretnju te je važno znati da svako povećanje intenziteta treninga može izazvati grčeve. (Pročitajte: Osjećate slabost i drhtanje mišića nakon treninga? Saznajte kada to postaje problem)

Sjedenje i stajanje: Mišići su stvoreni za kretanje i upravo zato biste nakon svakog dugotrajnog sjedenja ili stajanja mogli osjetiti grčenje nogu.

Ako ste zabrinuti zbog čestih grčeva u nogama, svakako otiđite svome liječniku, koji će vas savjetovati na najbolji način.

FOTO: Anna Nekrashevich/Pexels