Bol u mišićima najbolje ćete ublažiti na sljedeće načine

by | 20 rujna, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ako nakon dužeg vremena potpune ili smanjene aktivnosti počnete intenzivno vježbati, a niste se istegnuli ili postupno navikavali na različite intenzitete fizičke aktivnosti, bol u mišićima bit će neminovna.

Gotovo da nema osobe koja to nije iskusila, a pojedinci sigurno pamte da zbog toga sutradan nisu mogli ustati iz kreveta, ili su s velikim naporom obavljali najjednostavnije dnevne zadatke.

Da biste umanjili bol i što prije tijelo osposobili za nove treninge i fizičke napore, morate poduzeti određene mjere. Jedna od njih je da neposredno nakon vježbanja popijete što više vode kako tijelo ne bi dehidriralo, a mišići ostali bez dovoljnog protoka krvi. Prehranu bazirajte na proteinima koji će ubzati oporavak mišića.

U slučaju da bol nije prejaka, odgovarat će vam blaža masaža, ali tek 12 sati nakon vježbanja, a nikako odmah kad je tijelo zagrijano. Ali ako vas mišići jako bole, sigurno nećete moći podnijeti bilo kakav dodir, pa se masaža ne preporučuje.

Uzimajte redovito vitamin C, minerale, magnezij, cink i kalij, a neposredno nakon vježbanja popijte “Andol 100”. On će potaknuti cirkulaciju u mišićima i razrijediti mliječnu kiselinu, glavnog uzročnika boli. Naime, kad je mišićima potrebna energija, u njima se počinje proizvoditi mliječna kiselina, a da tijelo nije imalo mogućnosti postupno se prilagoditi na veće napore i u mišiće dostaviti veće količine kisika.

Tako mišić počinje stvarati energiju bez kisika pa dolazi i do stvaranja mliječne kiseline. A kad se nakupi prevelika količina kiseline, mišići postaju iscrpljeni i na kraju i bolni.