Deset savjeta kako da vaša trudnoća bude sigurna

by | 28 travnja, 2013

Trudnoća se smatra najosjetljivijom fazom u životu jedne žene. Malen, neoprezan korak mogao bi dovesti do razornih posljedica, ostavljajući majku neutješnu. Zbog toga je od iznimne važnosti da žena poduzima potrebne mjere opreza tijekom trudnoće i brine se da pruži potrebnu njegu i prehranu za svoje dijete.

Da bi trudnoća bila sigurna, vi morate unaprijed pripremiti vaše tijelo da prolazi kroz neke promjene, bilo da su to hormonalne, fiziološke ili psihološke promjene. Dakle, ako planirate bebu, važno je da ste sigurni kako imate dovoljno zdrav život kako bi dočekali novi život.

Također je jako važno da budete mirni i strpljivi. Mnoge žene prolaze kroz puno stresa koji negativno utječe na maternicu. Tjelovježba također igra važnu ulogu u održavanju zdravlja vašeg tijela. Evo nekoliko savjeta uz pomoć kojih će vaša trudnoća biti sigurna i pametna.

1. Prenatalni posjet

Pobrinite se da dobijete informacije za sve svoje vitalne organe prije nego što ostanete u drugom stanju. To će vam dati jasnu sliku o tome koje su vaše šanse za trudnoću.

2. Izbjegavajte kontracepcijske pilule

Ako koristite kontracepcijske pilule, morat ćete ih prestati koristiti najmanje 3 mjeseca prije nego što počnete planirati bebu, jer to pomaže pravilnom menstrualnom ciklusu.

3. Počnite piti vitamine

Počnite piti multi-vitaminske dodatke najmanje 3 mjeseca unaprijed. To može povećati vaše šanse za plodnost, a također pomaže da se dijete razvija zdravo tijekom trudnoće.

4. Recite NE alkoholu i pušenju

To bi moglo značiti ozbiljan problem za bebu. Ostavite pušenje i alkohol, jer nikotin može izazvati oštećenja pluća i mozga kod djeteta.

5. Jedite ispravno i dobro

Prehrana bogata zeljem, voćem i povrćem važna je za zdravlje majke i djeteta. Izbjegavajte ananas, papaju i sirove banane.

6. Joga i meditacija

Prenatalna joga i meditacija su vrlo korisni za trudnice jer ublažavaju stres i pomažu u normalnom porodu.

7. Putovanje

Razgovarajte s vašim liječnikom prije putovanja i provjerite smijete li putovati za vrijeme trudnoće. Putovanje avionom je sigurno za većinu trudnica do 36 tjedna. Međutim, ovisno o vašem krvnom tlaku i drugim vitalnim znakovima, ovisi i vaše putovanje.

8. Emocionalna podrška

Ako imate burne emocionalne situacije kod kuće, to može utjecati negativno na vašu bebu. Izuzetno je važno da imate pozitivan stav i okruženje bez stresa kod kuće ili na poslu, jer to može utjecati na težinu djeteta i možete imati prerani porođaj.

9. Tehnike opuštanja

Vježbanje tehnika opuštanja barem jednom dnevno pomaže u normalnom porodu.

10. Budite sretni

Ukoliko ste sretni, vi prenosite dobru vibru za vaše dijete. Pobrinite se da ništa ne utječe na vašu sreću tijekom trudnoće, a vi sami uživajte u blaženstvu i radosti prolazeći kroz najljepšu fazu vašeg života.

Izvor: ljepota.ba