
Što je FOBO, bolest izobilja? Saznajte utječe li i na vas
Svi smo već dobro upoznati s konceptom koji stoji iza internetskog izraza FOMO (fear of missing out) - strah od propuštanja, no nedavno je populari...
Posljednjih nekoliko godina, pistacije su svugdje – na pizzi, u hit Dubai čokoladi, u kavi i u drugim, pomalo neočekivanim jelima i napicima. Popularnost ovog orašastog ploda nedvojbeno raste, no jeste li znali da su pistacije također vrlo zdrave?
Pistacije inače dolaze sa Srednjeg istoka, no danas se uzgajaju u raznim dijelovima svijeta. Znanstveno ime im je Pistacia vera, a ovisno o tome kako ih konzumirate, mogu biti fantastičan dodatak prehrani.
Osim u zanimljivim kombinacijama s ostalim namirnicama, pistacije same po sebi čine odličan međuobrok. Što se nutritivne vrijednosti tiče, 30-ak grama pistacija (otprilike 50 oraščića), sadrži 159 kalorija, 5,7 grama proteina i 13 g masti. Osim kao međuobrok, možete ih dodati žitaricama i jogurtu za doručak, ili pak posuti po salati kao idealan dodatak zdravih masnoća.
“Pistacije su bogate hranjivim tvarima, dobar su izvor proteina, vlakana, zdravih masti, vitamina (poput B6) i minerala, poput kalija i magnezija”, rekao je njujorški dijetetičar Scott Keatley za portal Everyday Health. Osim toga, pistacije imaju i antioksidativna svojstva. Naime, pune su polifenola, koji pomažu neutralizirati slobodne radikale, nestabilne molekule koje mogu uzrokovati stanje poznato kao oksidativni stres.
“Oksidativni stres povezan je s kroničnom upalom, koja je faktor rizika za brojna zdravstvena stanja, uključujući bolesti srca, rak i neurodegenerativne bolesti. Smanjenjem oksidativnog stresa i upale, antioksidansi u pistacijama podržavaju cjelokupno zdravlje, štite stanice i doprinose smanjenju rizika od kroničnih bolesti”, objasnio je Keatley.
Osim toga, pistacije imaju i niz neočekivanih dobrotvornih učinaka na naš organizam – evo o kojima je riječ.
Pistacije su jedini orašasti plodovi koji sadrže značajne količine luteina i zeaksantina, biljnih spojeva koji daju zelenu boju, a koji su posebno važni za zdravlje očiju. Studije su pokazale da mogu imati blagotvoran učinak na odgađanje napredovanja očnih bolesti poput starosne makularne degeneracije i katarakte.
Ovaj orašasti plod također je pun topivih i netopivih vlakana, koja su vrlo važna za zdravlje probavnog sustava. Netopiva vlakna pospješuju redovito pražnjenje crijeva, dok topiva vlakna mogu pomoći kod osjećaja sitosti i kontrole razine glukoze u krvi. Neka su istraživanja također sugerirala da pistacije mogu doprinijeti zdravlju crijevnog mikrobioma, no ta tvrdnja još nije u potpunosti dokazana.
Sukladno prethodno navedenim dobrim učincima za zdravlje srca, pistacije smanjuju razine lošeg kolesterola, koji je veliki uzročnik kardiovaskularnih bolesti. Ipak, da biste maksimizirali pozitivne učinke pistacija u ovom smislu, birajte one koje nisu dodatno zasoljene.
“Istraživanje pistacija i zdravlja srca prilično je obećavajuće. Pistacije su bogate jednostruko nezasićenim masnoćama korisnima za srce”, rekao je Keatley.
Hranjive tvari u pistacijima također ih čine izvrsnim izborom za podršku kontroli razine glukoze u krvi. Razlog je to što su pistacije odličan izvor masti, što doprinosi njihovom niskom glikemijskom indeksu. Masnoće, vlakna i proteini u pistacijama usporavaju apsorpciju glukoze, što dovodi do stabilnije razine glukoze u krvi, kako objašnjavaju stručnjaci.
Foto: Pexels