Što je mlijeko od pistacija i je li zdravo?

by | 7 siječnja, 2021
mlijeko od pistacija

Mlijeko od pistacija još jedno je biljno mlijeko koje se pojavilo na tržištu i postaje sve popularnije. Kako ga napraviti i koliko je zdravo?

Sudeći po broju proizvoda koji nose oznaku “biljno mlijeko” na policama s prehrambenim proizvodima danas, čini se da se stvarno svašta može pretvoriti u mlijeko, odnosno napitak koji zamjenjuje mlijeko. Nakon soje, badema, konoplje, sada su i pistacije pretvorene u mlijeko. Zapravo, ovaj napitak nema nikakve veze s onime što konvencionalno nazivamo mlijekom iako poput drugih biljna mlijeka služi kao zamjena za mlijeko. Ovaj proizvod sastoji se ponajprije od vode i pistacija, a mogu mu biti dodani i šećer, sol, jestiva vlakna, vitamini (B2, B12, D2, E). Ali, je li mlijeko od pistacija zaslužilo naći se u vašem hladnjaku? Evo odgovora. (Pročitajte: “Banana milk” je sve veći hit, a kod kuće ga možete napraviti sa samo dva sastojka)

Koliko su zdrave pistacije?

Pistacije su orašasti plodovi podrijetlom s juga Turkestana. Na tržištu se mogu naći kao usoljene grickalice, a dodaju se i kolačima (kao zamjena za orahe), raznim kremama, sladoledu i voćnim salatama. Pistacije nisu samo ukusne, već su i veoma zdrave. U jednoj porciji sirovih pistacija (oko 49 pistacija), ima otprilike 6 g proteina i 3 g vlakana. Zahvaljujući ovim hranjivim sastojcima, sat vremena nakon grickanja pistacija nećete biti gladni. Vlaknaste tvari u pistacijama stvaraju osjećaj sitosti, ubrzavaju probavu te sprječavaju opstipaciju i nastanak raka crijeva. (Pročitajte: Kako napraviti zdravu verziju viralne kremaste Dalgona kave?)

Porcija pistacija sadrži i 30 posto preporučene dnevne količine kalcija, minerala koji održava jake kosti, zgrušava krv i šalje i prima nervne signale. U tom smislu doista može biti zamjena za mlijeko. Bogate su i kalijem, fosforom, kalcijem i magnezijem. Dobar su izvor vitamina B6 i željeza. Imaju relativno nizak sadržaj kalorija u odnosu na drugo orašasto voće. U 100 g pistacija ima 567 kalorija, 46 g masnoća, 21 g proteina i 10 g vlakana. Istraživanja su dokazala da se redovitim konzumiranjem pistacija snižava razina kolesterola u krvi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Táche Pistachio Milk™ (@tachepistachiomilk)

 

A koliko je zdravo mlijeko od pistacija?

Jednom transformirane u napitak, pistacije više nisu ono što su bile. Na primjer, nezaslađeno mlijeko od pistacija američkog brenda Tache sadrži samo 1 g vlakana i 2 g proteina – trećinu onoga što biste dobili u porciji sirovih orašastih plodova. Kalcij u ovom napitku pokriva samo dva posto vaših dnevnih potreba za ovim mineralom. Također je važno napomenuti: čaša od 80 kalorija slatkog mlijeka od pistacija podrazumijeva 6 g dodanog šećera. To nije velika količina šećera, ali zapitajte se je li vam to potrebno, kako kaže dijetetičarka Keri Gans te dodaje da postoje i druga biljna mlijeka koja se mogu dobiti bez dodavanja šećera. Ministarstvo poljoprivrede Američkih Sjedinjenih Država (USDA) preporučuje ograničavanje količine dodanog šećera na 10 posto vašeg ukupnog kalorijskog unosa (ili 50 g za prosječnu ženu), tako da postoji malo prostora za uživanje u slatkoj čaši mlijeka od pistacija ako je to ono za čim žudite. Ipak, mlijeko od pistacija nije loš izbor ako već tražite zamjenu za mlijeko. “Daje barem neke hranjive sastojke iako nije odgovarajuća zamjena za unos cijelih pistacija”, kaže Keri Gans. (Pročitajte: Tri recepta za zdravu i gustu vruću čokoladu)

Napravite sami mlijeko od pistacija

Kao i mlijeko od badema, i ovo mlijeko se lako pripravlja. Šalicu oljuštenih pistacija stavite u posudu u koju ste stavili dvije šalice vode. Ostavite ih tako potopljene da stoje preko noći. Ujutro samo ocijedite vodu i stavite ih u blender. Dodajte 500 ml vode i prstohvat soli. Ako želite slatko mlijeko, možete dodati i dvije-tri žličice meda. Kad sve dobro izblendirate, procijedite kroz gazu u staklenu teglu, bokal ili bocu. Držite ovaj napitak u hladnjaku. Na sličan način možete napraviti biljna mlijeka i od drugih orašastih plodova.

Foto: 5PH/Getty Images via Guliver