Znate li što je zamjenska menstruacija i što napraviti ako je dobijete?

Intrigantan fenomen vrijedan pažnje

by | 24 srpnja, 2023
što je zamjenska menstruacija

Žene mogu  krvariti iz očiju, nosa, usta, kože, pa čak i pluća tijekom menstruacije. Najčešće se ovo događa kod žena u 30-im i 40-im godinama, ali nasreću, ovaj neuobičajen fenomen vrlo je rijedak.

“Zamjenska menstruacija je rijetko stanje u kojem žena tijekom menstrualnog ciklusa doživi krvarenje iz drugih područja osim maternice. Ovaj fascinantan fenomen može se manifestirati kao krvarenje iz usta, nosa, ušiju, pluća ili čak kože”, navodi istraživanje Intimine.

Iako zvuči dramatično, ključno je razumjeti ovo stanje i znati kako se nositi s njim ako se dogodi vama ili nekome koga poznajete.

što je zamjenska menstruacija

Što je uzrok?

Smatra se da je takozvana zamjenska menstruacija povezana s hormonskom neravnotežom ili medicinskim stanjima koja utječu na menstrualni ciklus. Iako točan uzrok nije u potpunosti shvaćen, znanstvenici vjeruju da bi stanje moglo biti povezano s abnormalnostima u formiranju i razvoju krvnih žila u zahvaćenim područjima.

Neke žene također mogu razviti zamjensku menstruaciju zbog stanja kao što su endometrioza ili adenomioza. Intrigantno je da u nekim slučajevima takva menstrualna promjena može biti neželjena nuspojava određenih lijekova, što situaciju čini još kompleksnijom.

Koji su simptomi?

Simptomi zamjenske menstruacije mogu varirati ovisno o tome gdje dolazi do krvarenja. Ako se, primjerice, pojavi u nosu, može dovesti do začepljenosti, curenja i  krvarenja iz nosa. Slično tome, ako su zahvaćena pluća, može doći do nedostatka zraka i iskašljavanja krvi. U svakom slučaju, ovaj oblik menstruacije neugodno je iskustvo koje zahtijeva našu pažnju i razumijevanje.

što je zamjenska menstruacija

Znak većeg problema?

Vrijedno je napomenuti da, iako je zamjenska menstruacija rijetko stanje, može biti znak većeg zdravstvenog problema. Ako osjetite neobično krvarenje tijekom menstrualnog ciklusa, važno je posavjetovati se s liječnikom radi točne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

Liječenje glavnog stanja koje utječe na vaš menstrualni ciklus često može ublažiti simptome. U drugim slučajevima mogu se preporučiti lijekovi kao što je hormonska kontracepcija za reguliranje razine hormona u tijelu kako bi se ublažili simptomi i uspostavila ravnoteža.

Naravno da neće svaka žena doživjeti zamjensku menstruaciju i to nije nešto oko čega biste se trebali zabrinjavati. Međutim, razumijevanje ovog stanja i njegovih simptoma može pomoći ženama da ga rano prepoznaju i potraže odgovarajuću medicinsku skrb.

Pročitajte: Menstruacija se može odgoditi i na prirodan način

Foto: iStock/Getty Images Plus