Prehrana i dijete Zdrava hrana ZDRAVLJE

Može li voće biti izvor proteina? Da, a evo i koje…

by Ljepota & Zdravlje

30.08.2025.
Voće kao izvor proteina
Voće kao izvor proteina
FOTO: Dupe Photos

Protein je jedan od ključnih nutrijenata za uravnoteženu prehranu, održavanje zdrave tjelesne težine, ali i za izgradnju mišića. Kad se govori o unosu proteina, prve asocijacije najčešće su meso, jaja, mliječni proizvodi ili mahunarke. Ipak, iako voće uglavnom nije poznato kao bogat izvor proteina, postoje određene vrste koje ipak mogu značajno doprinijeti ukupnom dnevnom unosu, osobito u prehrani onih koji izbjegavaju životinjske proizvode ili žele raznovrsnije obroke.

Kad se govori o unosu proteina, voće se rijetko nalazi na vrhu liste. Ipak, iako ne može zamijeniti klasične izvore poput mesa, jaja ili mahunarki, voće ima svojih prednosti – bogato je vlaknima, antioksidansima, vitaminima, a u nekim slučajevima sadrži iznenađujuće solidne količine biljnih proteina. Zbog toga određene vrste voća mogu biti odličan dodatak uravnoteženoj prehrani, posebno onima koji teže zdravijem načinu života.

Avokado i guava – voće s najviše proteina

Jedan od takvih primjera jest avokado, koji mnogi ni ne smatraju voćem iako to jest. Na 100 grama, avokado sadrži oko 2 grama proteina, što ga čini jednim od najbogatijih u ovoj kategoriji. Osim toga, bogat je zdravim masnićama, koje pozitivno utječu na srce, kao i vitaminima E i K, pa se često koristi u slanim jelima, salatama, tostovima i smoothiesima. Još impresivnija jest guava – egzotično voće koje sve češće stiže i na domaće tržište. Ona sadrži oko 2,6 grama proteina na 100 grama, a pritom je prava vitaminska “bomba”, osobito kad je riječ o vitaminu C, kojeg ima u količinama koje višestruko premašuju dnevne preporuke. Bilo da se jede svježa, narezana u salati ili kao sok, guava je voće koje vrijedi uvrstiti u jelovnik.

Voće kao izvor proteina
FOTO: Dupe Photos

Suho voće kao izvor proteina

Poseban slučaj jest suho voće. Kad se voda ukloni iz voća, hranjive tvari postaju koncentriranije, pa tako i proteini. Suhe marelice, primjerice, sadrže oko 3,4 grama proteina na 100 grama, što ih čini jednim od najbogatijih izvora među voćem uopće. Datulje, suho grožđe i šljive također imaju pristojan udio proteina, ali i dosta šećera, pa ih treba konzumirati umjereno. Ipak, kao brza i prirodna užina, suho voće ima svoje mjesto – osobito ako se kombinira s orasima ili jogurtom. Iako nisu bogate proteinima, banane i jagode spadaju među najdostupnije i najpraktičnije vrste voća koje se lako uklapaju u svakodnevne obroke. S oko 1 g proteina na 100 grama možda ne djeluju impresivno, ali njihova prednost je u svestranosti – odlične su u smoothiesima, doručku na bazi zobi i jogurta, kao dodatak kašama ili u kombinaciji s maslacem od kikirikija i orašastim plodovima, čime se ukupan nutritivni profil obroka značajno poboljšava.

Voće kao izvor proteina
FOTO: Dupe Photos

Iako voće neće biti glavni izvor proteina u prehrani, pažljivim odabirom može značajno doprinijeti ukupnom unosu, osobito ako se kombinira s drugim biljnim ili mliječnim namirnicama. Osim proteina, donosi i niz drugih koristi – prirodne šećere, vlakna, antioksidanse i osvježavajući okus koji malo koja hrana može nadmašiti.

lepotaizdravlje.rs

FOTO: Dupe Photos