Ako vaš suprug ima visok krvni tlak, veća je vjerojatnost da ćete ga i vi imati

Pokazali su to rezultati nove velike studije

by | 7 prosinca, 2023
bračni par visoki krvni tlak

Među heteroseksualnim parovima u četiri zemlje – Kini, Engleskoj, Indiji i Sjedinjenim Državama – kod žena koje su bile u braku s muškarcima s visokim krvnim tlakom postojala je veća vjerojatnost da će i same razviti hipertenziju od onih čiji muževi nisu imali visoki krvni tlak, prema istraživanju studija, objavljena u “Journal of the American Heart Association”.

Kod muškaraca čije su supruge imale hipertenziju veća je vjerojatnost da će imati hipertenziju u usporedbi s muškarcima čije žene nisu imale hipertenziju.

“Mnogi ljudi znaju da je visok krvni tlak uobičajen kod sredovječnih i starijih odraslih osoba u SAD-u, Engleskoj, Kini i Indiji. Ali bili smo iznenađeni kada smo otkrili da u tim zemljama kod mnogih starijih parova, oboje imaju visok krvni tlak. Na primjer, u SAD-u, više od 35 % parova koji imaju 50 ili više godina, oba partnera boluju od hipertenzije”, rekao je Chihua Li, autor studije.

Istraživači sa Sveučilišta Michigan, Emory i Columbia ispitali su podatke o 1086 parova u Engleskoj; 3989 parova u Sjedinjenim Državama; 6514 parova u Kini i 22 389 parova u Indiji. Podaci, koji su obuhvatili jednu točku u vremenu, prikupljeni su u studijama i anketama između 2015. i 2019. godine.

Podaci iz Sjedinjenih Država i Engleske uključivali su odrasle osobe starije od 50 godina i njihove supružnike, bez obzira na dob. Podaci iz Kine i Indije uključivali su odrasle osobe starije od 45 godina i njihove supružnike, bez obzira na dob.

Za svakog supružnika, prosjek od tri mjerenja krvnog tlaka korišten je za procjenu ukupnog sistoličkog krvnog tlaka, najvećeg broja u mjerenju, i dijastoličkog krvnog tlaka, koji je donji broj.

Za parove s hipertenzijom ili koji imaju veći rizik od hipertenzije, ova studija naglašava važnost razgovora o zdravlju s partnerima i korištenja zajedničkog utjecaja i zajedničkih pristupa za bolje upravljanje hipertenzijom.

Ovo nije prvi put da se zdravstveno stanje ili ponašanja supružnika ponekad odražavaju jedno na drugo, prema riječima dr. Bibha Mohantyja, izvanrednog profesora na Sveučilištu Južna Florida koji nije bio uključen u novu studiju, kako piše CNN.

“Uobičajen scenarij u kojem to vidimo jest pušenje. Ako imate supružnika koji pokušava prestati pušiti i imate partnera koji je bivši pušač koji je prestao pušiti, to čini veliku razliku u perspektivi. Ili ako oboje zajedno pokušavaju prestati”, rekao je Mohanty.

Pročitajte: Je li paracetamol dobar izbor za liječenje mamurluka? Farmaceuti dali odgovor 

Foto: Pexels, Paperkites iStock/Getty Images Plus via Getty Images