Utječu li privatne i obiteljske veze na vašu tjelesnu aktivnost?

Koliko obitelj, prijatelji i poznanici mogu utjecati na vaše bavljenje sportom

by | 8 lipnja, 2021
prijateljice vježbaju

Vjerujemo da se svatko od vas našao u situaciji kad je, primjerice, krenuo na trening jer kreće i najbolja prijateljica/najbolji prijatelj. Ili je kupio novi komad odjeće jer upravo takav predlaže poznata trenerica ili influencerica. Upravo to pokazuje koliko smo svi izloženi snažnom utjecaju ponašanja drugih i očekivanja osoba oko nas.

Ukratko, važno je da se osjećate prihvaćeno kao član neke grupe ili kolektiva, a to obično uključuje određenu razinu usklađenosti s normama koje takva grupa ima. Ovo je svojevrstan društveni pritisak koji se može očitati u svemu, od glazbe koju slušate do, naravno, vašeg zdravlja i kondicije. (Pročitajte: 5 zdravih navika koje imaju žene koje redovito vježbaju)

Koliko veze poput prijatelja i obitelji utječu na vašu tjelesnu aktivnost?

Istraživanje je pokazalo da se uvelike povećavaju šanse za uspjehom ako nešto radite sa svojim partnerom jer upravo partneri jako dobro utječu jedan na drugoga. Posebnost takve veze leži u dobroj komunikaciji, a predana veza odlična je i za mentalnu kondiciju te fizičku aktivnost. Takve osobe znaju da imaju nekoga tko ih podržava i s kime mogu podijeliti stresove u životu.

Kad su u pitanju prijatelji, činjenica je da i u njima možete pronaći veliki primjer. Posebice tamo gdje su odnosi normalni, uzajamni i podržavajući upravo kvaliteta odnosa tada je taj ključan čimbenik koji će se odraziti i na vaše zdravlje i kondiciju. Na primjer, prijateljica koja odlazi rano kući s noćnog provoda jer ujutro ima sat joge može vam biti samo pozitivan primjer. (Pročitajte: 9 zabavnih aktivnosti koje možete raditi za vikend, s dragim ljudima i solo)

Upravo zato je kvaliteta odnosa ključan čimbenik i ima veliki utjecaj na zdravlje i kondiciju. Ulažite što više u odnose s ljudima koji vas podržavaju jer to i za vas znači dugoročno zdravlje – fizičko i emocionalno.

FOTO: Anna Shvets/Pexels