Slušajući ove pjesme, vježbanje će vam biti još zabavnije i bit ćete motivirani

by | 10 svibnja, 2020

Bez obzira na omiljeni žanr i izvođače, slušanje glazbe utječe na motivaciju i pomaže u prevladavanju napora tijekom vježbanja.

Istraživanje časopisa Frontiers in Psychology pokazuje da glazba bržeg tempa podiže broj otkucaja srca u minuti i do 170. Stručnjaci tvrde da se tako smanjuje napor tijekom vježbanja što nije slučaj kada se tijekom treninga slušaju pjesme slabijeg tempa.

Glazba može probuditi čovjeka i pojačati raspoloženje prije vježbanja. Učinkovito ublažava bol i umor tijekom treninga i utječe na povećanje intenziteta vježbanja i izdržljivost ljudskog tijela.

“Slušanje glazbe brzog ritma povećava broj otkucaja srca i pomaže tijelu da savlada napor koji se osjeća tijekom fizičke aktivnosti. Vježbanje u ugodnom ambijentu smanjuje poteškoće, a potom povećava fizičku kondiciju”, kaže profesor sa Sveučilišta u Veroni Luca Ardigo.

Studija otkriva da su pozitivni učinci glazbe najjači kod aktivnosti kao što su trčanje, biciklizam i plivanje. Kod treninga visokog intenziteta koji podrazumijeva dizanje utega, preskakanje konopca i brzo hodanje note puno ne pomažu.

Rezultati istraživanja suglasni su sa studijom iz 2011. godine koja dokazuje da brzi ritam glazbe povećava intenzitet treninga, osobito pri vožnji bicikla. Prema tome, glazba je najzdraviji stimulans koji se može koristiti.

Kako upotrijebiti glazbu?

Jedan od načina je kreiranje glazbene liste prema brzini tempa glazbenog broja. Na internetu postoji puno programa za sastavljanje popisa omiljenih pjesama koje se mogu slušati i tijekom treninga. Spotify ima opciju koja jednim klikom pruža informaciju o broju bitova u minutu. Postoje i aplikacije koje već imaju glazbene liste napravljene isključivo za trening.

CNN je izdvojio neke od glazbene brojeve čiji tempo podiže raspoloženje pri vježbanju:

Eminem, Lose Yourself – 171 bit u minuti

Jay Z i Alicia Keys, Empire State of Mind – 173 bita u minuti

Beyonce, Naughty Girl – 199 bitova u minuti

Taylor Swift, Untouchable – 200 bitova u minuti

Moby Thousand drži Guinnessov rekord s 1015 bitova u minuti.

Kod izbora pjesama ne mora se voditi računa o datumu nastanka. Postoji golemi broj glazbenih brojeva iz 50-ih i 60-ih godina koje savršeno utječu na motivaciju prije i za vrijeme treninga.

IZVOR: INDEX.HR

FOTO: Pexels