Ova jedna stavka ključ je svake veze

Za svaki odnos ključna je dobra komunikacija

by | 25 travnja, 2021
komunikacija, veza, odnosi

Komunikacija je ključ svakog odnosa, slažete li se? Bez učinkovite komunikacije dolazi do nesporazuma, distance i ogorčenosti, a sve to dovodi do prepirki ili tišine. Tišine koja je zapravo još gora. Svatko od nas, počevši od samog sebe, može itekako poraditi na komunikacijskim pogreškama.

Razmislite o tome koliko znate slušati

Slušate li uvijek partnera što ima za reći, čak i ako vam se to ne sviđa? Uspjeh svake veze i komunikacije jest u tome da naučite kako slušati, ali i kako prihvatiti što nam netko drugi govori. Obično kod ljutnje vidimo samo ono što mi želimo, smatramo da smo u pravu i ne želimo popustiti. Upravo zato najbolje je “svađati se” i komunicirati hladne glave – ne u naletu bijesa i ljutnje. Prespavajte noć, ohladite se, pustite sat, dva vremena da prođe… Vidjet ćete koliko ćete tada gledati stvari iz drugog kuta. (Pročitajte: Što je asertivna komunikacija i kako vam može koristiti u životu?)

Odnos = komunikacija

Ljudi često rade pogrešku jer kritiziraju i napadaju. Umjesto toga, pokušajte izraziti neku svoju potrebu ili želju – bilo da se radi o odnosu s partnerom, prijateljicama, obitelji… Nemojte skakati “na prvu”, dajte si vremena za razmišljanje, smirivanje i saberite svoje osjećaje. To dovodi do uspješne komunikacije.

Važna stvar koju nikako nemojte raditi – držati u sebi ono što vas muči samo kako biste izbjegli sukob ili svađu. Svađe su normalne i zdrave, a izbjegavanje sukoba dovodi do većih problema koji trebaju dugotrajnije rješavanje. Tada dolaze izazovi jer nema dovoljno komunikacije, detalja o željama, osjećajima i mislima.

Budite uvijek otvoreni i slušajte druge – to je ključ svake komunikacije.

Foto: Katerina Holmes/Pexels