Što je asertivna komunikacija i kako vam može koristiti u životu?

by | 27 rujna, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

U ljudskim odnosima, profesionalnim ili prijateljskim, važna je komunikacija, i to ne bilo kakva, nego kvalitetna komunikacija. Možda ste i vi jedna od osoba koja ima poteškoća s jasnim izražavanjem svoga mišljenja.

Ako mislite da vas vaši sugovornici ne slušaju, ne uvažavaju vaše mišljenje ili se vi sami bojite izraziti svoje mišljenje pred autoritetom/nepoznatima, postoje tehnike kojima možete savladati taj komunikacijski jaz.

Usvojiti asertivni način komuniciranja znači raditi na svojim vještinama razgovaranja, ali i na samoj sebi, podizanjem samopouzdanja. Ako vjerujete da možete pridonijeti svojim mišljenjem i da je ono vrijedno, lakše ćete i bolje iznijeti svoj stav.

Asertivna komunikacija nije isto što i agresivnost. Asertivnim govorom na odlučan i pristojan način komunicirate s drugima dajući im do znanja svoje osobne potrebe, želje i time branite svoja prava.

Ovakva komunikacija zasniva se na takozvanom “ja govoru”. “Ja izjave” potrebno je vježbati nasamo i postupno uvoditi u stvarne životne situacije. Sastoje se od rečenica u kojim morate jasno i smireno izraziti svoje mišljenje i osjećaje vezane uz situaciju. Bitno je da ih uputite pravoj osobi te da svakoj pojedinačnoj situaciji prilagodite svoj odgovor i ton glasa.

Primjerice, kažete: “Ja mislim da ovaj plan nije dobar… Ja bih radije da me ne ometate… Ja želim…”, a zatim navedete detalje koji podržavaju vaš stav.

Ovakav “čvrsti način” razgovora pomoći će vam da lakše izađete sa svojim mišljenjem i da inzistirate na svojim pravima kada su ona ugrožena. Također, pomoći će vam kad želite izraziti negativne ili neugodne emocije i kada razgovarate s osobama od autoriteta tako što ćete se usredotočiti na sebe i jasno se izraziti.