Osjećate li glad i umor unatoč zdravoj prehrani? Možda vam nedostaje ključan nutrijent

by | 6 svibnja, 2025
glad i umor

Gladni ste i umorni unatoč zdravoj prehrani? Možda vam nedostaje proteina. Dr. Mark Hyman objašnjava zašto je ovaj ključni nutrijent neophodan za energiju, sitost i zdravlje.

Poznati stručnjak za zdravlje, fitness i prehranu dr. Mark Hyman ističe da osjećaj iscrpljenosti ili stalne gladi, čak i kod osoba koje se hrane zdravo, može upućivati na manjak proteina. Ovaj ključan sastojak prehrane neophodan je za obnovu mišića, proizvodnju hormona i kao izvor energije.

Nedostatak proteina može vas ostaviti slabima, podložnima infekcijama ili čak uzrokovati stres-frakture. Također, kako objašnjava dr. Hyman, može dovesti do stalnog osjećaja gladi i pada energije.

“Ako ste često gladni ili umorni, unatoč tome što jedete zdravo, možda vaš organizam ne dobiva dovoljno proteina – nutrijenta koji regulira apetit, stabilizira razinu glukoze u krvi i podržava rad mozga,“ poručuje dr. Hyman.

Koliko nam je proteina zapravo potrebno

Prema preporukama, žene bi dnevno trebale unositi 45 grama proteina, a muškarci 55,5 g. Međutim, mnogi stručnjaci smatraju da je ova količina često premala, pogotovo za osobe koje se oporavljaju od bolesti ili ozljeda. Dr. Hyman sugerira da 30 g proteina po obroku može napraviti veliku razliku:

“Kad unosite 30 g proteina tijekom svakog obroka, osjećaj sitosti traje dulje, smanjuju se žudnje za grickalicama, a vaše tijelo dobiva sve potrebno za jačanje mišića, ravnotežu razine glukoze u krvi i podršku mentalnom zdravlju.

“Osim toga, istraživanja pokazuju da ta količina potiče proizvodnju hormona koji kontroliraju apetit i pridonose osjećaju energije i fokusa. Postupno povećanje unosa proteina može vam olakšati usvajanje zdravijih navika, čineći zdravu prehranu održivijom i jednostavnijom.“

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mark Hyman, M.D. (@drmarkhyman)

Ako još niste uveli proteine u svaki obrok, dr. Hyman savjetuje da krenete polako, prilagodite unos vlastitim mogućnostima i postupno povećavate količinu. “Važno je krenuti od aktualnd rutine i graditi ju korak po korak“, zaključuje stručnjak.

Foto: Pexels