Ove tri stvari dokazano ubrzavaju biološko starenje

by | 5 lipnja, 2023
bioološka starenje znakovi

Naša “biološka dob”, koja odražava znakove opadanja naših stanica i tkiva povezanog sa starenjem, ne raste stalno zajedno s našom kronološkom dobi. Umjesto toga, nova istraživanja sugeriraju da se biološko starenje može ubrzati tijekom stresnih događaja i zatim obrnuti nakon tih događaja.

Drugim riječima, postoje mjerljivi biološki markeri povezani s promjenama u funkciji stanica povezanim sa starenjem, a ti se markeri mogu pojaviti u vrijeme stresa i zatim nestati tijekom oporavka. Znanstvenici su već znali da je odnos biološke dobi prema kronološkoj dobi donekle fleksibilan.

Ali sada, istraživači tvrde da su otkrili mogućnost biološke promjene starosti.

Međunarodni tim istraživača sa sveučilišta Harvard, Duke i Kalifornija identificirao je markere biološkog starenja koji su se povećavali nakon stresnih događaja (poput ozbiljne infekcije, velike operacije, trudnoće), a zatim su se vratili na početnu razinu nakon razdoblja oporavka od tih stresora, piše Science Alert.

Pročitajte: Četiri najbolja prirodna soka koja prema dijetetičarima usporavaju starenje 

Tri stvari koje ubrzavaju biološko starenje

  • infekcije
  • operacija
  • trudnoća.

bioološka starenje znakovi

Epigenetičke promjene mogu biti odraz izloženosti osobe načinu života i okolišnim čimbenicima poput pothranjenosti, infekcije ili stresa u djetinjstvu ili u kasnijem životu.

“U našem se istraživanju pojavio jasan obrazac – izloženost pojedinca stresu povećao je njegovu biološku starost”, pišu istraživači u radu objavljenom u časopisu Cell Metabolism.

“Kad se stres smanjio, i biološka se dob u potpunosti ili djelomično uspjela obnoviti. To je možda najjasnije prikazala naša analiza bioloških promjena životne dobi do kojih je došlo nakon težih operativnih zahvata.”

Uzorci krvi starijih pacijenata s traumom koji su bili podvrgnuti hitnome kirurškom zahvatu ukazivali su na porast markera biološke životne dobi, no zanimljivo je kako su se oni vratili na početne vrijednosti tjedan dana nakon operacije.

Pročitajte: Zdravo starenje? Evo nekoliko navika za kvalitetnije zrelije životno doba 

Foto: Pexels, simonapilolla iStock/Getty Images Plus via Getty Images