Ovo će biti najpopularniji trendovi u svijetu prehrane u 2024. godini

by | 10 prosinca, 2023

Održavanje zdravlja ne mora biti komplicirano: imajte uravnoteženu prehranu, pijte puno vode, redovito vježbajte te dajte prednost snu i zasigurno ćete osjetiti dobrobiti.

Ali osim osnova, postoji puno stvari koje možete učiniti kako biste dodatno poboljšali svoje blagostanje, od tehnika za oslobađanje od stresa, kao što su disanje i meditacija, do tretmana za produljenje dugovječnosti.

Hanni Rützler, istaknuta europska stručnjakinja za gastronomiju, nedavno je predstavila svoj “Food Report” za 2024., predviđajući ključne trendove i značajne transformacije u svijetu hrane. Ova najnovija analiza obuhvaća ne samo ono što jedete već i promjene u načinu konzumacije, kulinarskim izvođačima te tehnologijama koje oblikuju proizvodnju hrane.

Fokus se ponovno stavlja na održivost, regionalnost i inovacije, otvarajući vrata raznolikim promjenama u prehrambenoj industriji.

Trendovi u prehrani u 2024. godini

Biljna prehrana

Biljna revolucija u prehrambenim navikama i dalje dominira kao jedan od ključnih trendova u 2024. godini. Sve snažnija svijest o klimatskim promjenama i ekološkim izazovima, a posebno među mlađom populacijom, potiče pomak prema prehrani baziranoj na biljkama.

Regenerativna hrana

Relativno novi trend koji brzo stiže je regenerativna hrana. Fokus je na načinu proizvodnje hrane s ciljem promicanja bioraznolikosti i smanjenja utjecaja poljoprivrede na klimatske promjene.

Jedna od vodećih europskih stručnjaka za hranu, Honey Ruckler, objavila je svoj izvještaj hrane za 2024. godinu.

Gljive

Gljive su i dalje u središtu pozornosti kulinarskog svijeta, zadržavajući svoje visoko mjesto na ljestvici trendova čak i nakon što su prošle godine bile proglašene namirnicom godine prema “The New York Timesu”. Gljive, kao neizostavan dio ekosustava, imaju ključnu ulogu u ciklusu ugljika i hranjivih tvari.

Morske alge

Umami, okus koji često povezujemo s mesom, sve više dobiva svoj izrazito bogat okus iz neočekivanog izvora – morskih algi. U posljednje vrijeme, ove morske biljke postale su popularan način postizanja umamija u različitim jelima.

Umami je peti okus koji se pridružuje slatkome, slanome, kiselome i gorkome.

Indijski oraščići

Orašasti plodovi, a posebno indijski oraščići, stječu sve veću popularnost u kulinarskom svijetu. Znanstvena istraživanja dodatno ističu njihove zdravstvene prednosti, uključujući snižavanje razine kolesterola, jačanje imunološkog sustava te podršku mišićima i živčanom sustavu.

Grah

Sve više ljudi usklađuje svoje prehrambene odluke s ekološkom osviješću, a grah se ističe kao iznimno održiva namirnica. Osim što pridonose ekološkoj ravnoteži, različite vrste graha nude izuzetno bogat nutritivni profil, s niskim udjelom masnoća te obiljem vitamina.

Pročitajte: Pomlađujući jelovnik: protuupalne namirnice koje ćete željeti dodati u svoju salatu 

Foto: Pexels, Cleardesign1 iStock/Getty Images Plus via Getty Images