Pomlađujući jelovnik: protuupalne namirnice koje ćete željeti dodati u svoju salatu

Usporite starenje

by | 5 prosinca, 2023
pomlađujući jelovnik

Studije pokazuju da neke namirnice mogu pomoći u smanjenju kronične upale, što se ogleda na vašem zdravlju, kao i na ljepoti kože. One uključuju i ove fantastične namirnice koje možete svakodnevno dodati u vašu salatu ili smoothie.

Upala može biti dobra i loša. S jedne strane, pomaže vašem tijelu obraniti se od infekcija i ozljeda. Ali, s druge strane, kronična upala može uzrokovati razne bolesti i ubrzati proces starenja kože. Stres, nevježbanje i nezdrava hrana koja uzrokuje upalu mogu ovaj rizik učiniti još značajnijim. Zbog toga je preporučljivo jesti hranu koja vam može pomoći u smanjenju upale. To možete postići uvođenjem ovih ljekovitih namirnica u svoj svakodnevni jelovnik.

Pročitajte: Uz četiri top načina: kako uživati maksimalno u jesenskom povrću?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ashlea Carver (@allthehealthythings)

4 najbolje protuupalne namirnice

Vjerujemo da vam ne trebamo ponavljati važnost zdrave prehrane, ali tu smo da vas podsjetimo koje su namirnice zdravije od drugih, a ove ćete, zbog njihovih pomlađujućih karakteristika, željeti uvrstiti na svoj dnevni jelovnik.

Crni grah

S ovom povoljnom namirnicom svoju ćete salatu obogatiti vlaknima, proteinima i protuupalnim svojstvima. Crni je grh pun polifenola, spojeva koji djeluju kao antioksidansi. Ispitivanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate fenolima, poput crnog graha, smanjuje markere upala i oksidativni stres. To će se ogledati i na vašem zdravlju i ljepoti kože.

Sjemenke nara

Sjemenke nara idealna su šarena dopuna svakoj salati. Prepune su antocijana, fenolnih spojeva i flavonoida — bioaktivnih supstanci koje su poznate po svojim antioksidativnim i protuupalnim učincima. Prema istraživanjima, redovita konzumacija ovog voća blagotvorno djeluje na vaše zdravlje i ljepotu smanjujući upalne procese. Potencijalno vas može zaštititi od određenih bolesti, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka. Kao dodatni bonus, njegove crvene sjemenke sastoje se od 85 posto vode, što ih čini izvrsnim voćem koje će vam pomoći u hidraciji vaše kože.

Orasi

Orašasti plodovi poput oraha odličan su izvor blagotvornih masnih kiselina, ali i proteina, vlakana, vitamina i minerala. Orasi ujedno djeluju kao prebiotici, hrane vaše crijevne mikrobe i stoga doprinose smanjenju upale u tijelu. Brojna su novija istraživanja pokazala da zdravlje crijeva izravno utječe na ljepotu i zdravlje kože. Orasi su ujedno odlična hrana za mozak – ispitivanja pokazuju da mogu smanjiti rizik od bolesti poput Alzheimera.

Kupus

Crveni ili zeleni, svježi ili fermentirani, kupus pruža moćnu protuupalnu zaštitu. Bogat je karotenoidima koji pomažu obračunati se sa slobodnim radikalima, antioksidativnim spojevima koji povećavaju upale i uzrokuju ubrzano starenje. Ono što želimo reći, serum s vitaminom C za njegu kože koristite izvana, a iznutra za isti učinak svoju salatu obogatite fino narezanim kupusom.

Pročitajte: Stiže sezona prehlada: 10 najboljih namirnica za jačanje imuniteta

Foto: Foxys_forest_manufacture, iStock/Getty Images Plus via Getty Images