Novo istraživanje otkrilo je kada djeca jedu više povrća i voća

Nova studija otkrila je da djeci naprosto možete davati više povrća i voća u tanjuriće

by | 9 studenoga, 2021
Kada djeca pojedu više voća i povrća

Prema istraživanju Penn Statea, punjenje polovice dječjeg tanjura voćem i povrćem nije samo preporučeno u Smjernicama o prehrani SAD-a već također pomaže povećati količinu povrća i voća koje djeca pojedu. U kontroliranoj studiji, znanstvenici su testirali dvije strategije za poticanje djece da jedu više voća i povrća.

Istraživači su otkrili da je dodavanje više priloga od voća i povrća rezultiralo time da su djeca jela 24 posto više povrća i 33 posto više voća u usporedbi s kontrolnim jelovnicima. Zamjena voća i povrća nekom drugom hranom dovela je do toga da su djeca konzumirala 41 posto više povrća i 38 posto više voća.

Pročitajte više… Znanost otkriva da se djeca mogu naučiti zdravije hraniti uz gledanje televizije

Barbara Rolls, predsjedateljica Helen A. Guthrie i ravnateljica Laboratorija za proučavanje ljudskog probavnog ponašanja u Penn Stateu, rekla je da rezultati sugeriraju načine na koje roditelji, skrbnici i škole mogu pomoći u poticanju zdrave prehrane.

“Kad odlučujete čime ćete hraniti djecu, lako je zapamtiti da pola hrane treba biti voće i povrće”, rekla je Rolls. “Ako počnete uviđati da poslužujete previše i da imate više otpada, mogli biste smanjiti hranu s većim kalorijama i dodati više proizvoda. Eksperimentirajte te se zabavite isprobavajući različito voće i povrće kako biste vidjeli što vole i tako ćete mogu poslužiti jela u skladu s njihovim osobnim preferencijama.”

Prema posljednjim istraživanjima, oko 60 posto djece ne jede dovoljno voća, a 93 posto ne jede dovoljno povrća, što ukazuje na potrebu za strategijama za poticanje djece da jedu više proizvoda.

Pročitajte više… Djeca u kuhinji najbolji su recept za obiteljsko druženje

“Za većinu hrane, djeca će jesti više kad im se poslužuju veće porcije, pa smo željeli testirati hoće li povećanje količine voća i povrća koje se servira tijekom pet dana povećati unos”, rekla je Liane Roe, istraživačica nutricionistkinja u Penn Stateu. “Također smo se pitali hoće li zamjena proizvoda drugom hranom povećati unos više od jednostavnog dodavanja dodatnog voća i povrća.”

“Djeci smo posluživali sve njihove obroke, grickalice i pića pet uzastopnih dana i izmjerili smo sve artikle koje smo poslužili, kao i ostatke kako bismo izmjerili unos”, rekla je Roe. “Kući smo slali večernje i jutarnje grickalice za djecu, ali većina obroka je bila poslužena u vrtiću.”

Kao upozorenje, Rolls je rekla da iako je studija bila uspješna u navođenju djece da jedu više voća i povrća, većina djece još uvijek nije jela preporučenu dnevnu količinu povrća za svoju dobnu skupinu – oko šalicu i pol – iako su postigli ovaj cilj za voće.

Pročitajte više… Tri zdrava i brza doručka koja će obožavati i vaša djeca

Istraživači su rekli da osim strategija u trenutačnoj studiji postoje dodatne stvari koje roditelji i skrbnici mogu učiniti kako bi povećali unos.

Primjerice, posluživanje voća i povrća kada djeca kažu da su gladna može povećati njihov unos, kao i uključivanje povrća u jelo koje inače vole. Na primjer, možete ispeći tikvicu i papriku i poslužiti kao namaz za sendvič i slično.

 

Foto: iStock/Getty Images Plus via Getty Images